Nå er det slått fast at fisken gjennom de to siste tiårene er samlet på færre hender. Det har vi som bor og har oppvokst i fiskeværene visst lenge. Nå er det bekreftet av granskingsrapporten fra Riksrevisjonen. Debatten om rettighetene til fisket har pågått konstant fra slutten av 1980-tallet og frem til i dag. Riksrevisjonen har endelig gransket fiskeripolitikken og endringene i kvotesystemet fra 2004 og frem til i dag. Endringene med å overføre fiskeressursene fra mindre samfunn til store aktører begynte på 1990-tallet, da kvotesystemet ble innført.
Gradvis fikk storkonsernene tilgang til fisken. Prinsippet i den norske fiskeriforvaltningen har alltid vært at fiskeflåten skal være fiskereid, og at fiskeripolitikken skal vekte hensynet til bosetting og sysselsetting. Fiskeriressursene skal også komme kystfolket til gode. Da myndighetene begynte å gi konserner tilgang til kvoter, ble det understreket at det var unntak for på sikre bosetting og sysselsetting i fiskeindustrien.
Jeg husker godt debatten om Melbu fiskeindustri på 1990-tallet, da Kjell Inge Røkke fikk tilgang til norske fiskeressurser for første gang. Den gang var jeg student ved Fiskerihøgskolen, Norges Arktiske Universitet i Tromsø. Dette var meget kontroversielt. Forskere og jurister ved Universitetet i Tromsø advarte mot at dette var første steget til full privatisering av ressursene. Da hadde man også fakta fra Island. Ressursene der var blitt overtatt av et fåtall mennesker, konsentrert om hovedstaden Reykjavik.
I takt med innføringen av omsettelige kvoter, har fiskekvoter blitt en attraktiv handelsvare på Aker Brygge. De store aktørene fikk etter hvert skille kvotene fra industrien – slik at de kunne selge dem på det frie markedet. Store ressurser har på få år blitt privatisert og samlet på få, veldig kapitalsterke hender. Endringene i kvotesystemet mellom 2004 og 2018 har utfordret fiskeripolitiske prinsipper og ført til mindre fiskeriaktivitet i flere kystsamfunn, fastslår Riksrevisjonen. Rapporten fra Riksrevisjonen bruker graderingen alvorlig på flere punkter.
− Økte kvotepriser har hatt negative konsekvenser for rekrutteringen til fiskeryrket. For fiskeriavhengige kommuner er det viktig å rekruttere unge fiskere slik at kvotene og fartøy blir i kommunen når eldre fiskere trekker seg ut, sier Per Kristian Foss, leder for Riksrevisjonen. At dette er alvorlig, kunne alle som så Foss på Dagsnytt 18 tirsdag, legge merke til.
At fiskeriministeren, regjeringspartiene og Frp bagatelliserer rapporten med at «alt er bedre enn før», er mer alvorlig. Hele det politiske etablissementet er ansvarlige for denne utviklingen. Også de rødgrønne opposisjonspartiene. Det minste vi må kunne vente fra vårt demokrati, er at Stortinget utsetter behandlingen av kvotemeldingen til rapporten fra Riksrevisjonen er grundig behandlet.
Magne Henriksen