Vardø som samfunn er på grunn av havet. Alt vi er og har vært, er på grunn av havet. Vi må leve av havet. Havet er fortiden vår, og havet er fremtiden vår. At fisk fortsatt er hovedbærebjelken for at det bor folk her, kan vi tydelig se i ukens utgave av Østhavet. Fisk er superaktuelt for tiden.
Brynjar Eriksen Bangsund bestilte tidligere i vinter en helt ny sjark. For 26-åringen er det den fjerde båten i rekken. Denne gangen har han kontrahert en splitter ny maskin fra Island til 13 millioner kroner, som etter planen skal leveres våren 2021. Unge fiskere som Brynjar Eriksen Bangsund viser vei. Med driftighet og innsatsvilje satser han fullt på fisket. Han har investert i både veldig gode og mindre gode tider for fisket. Da han kjøpte båt i 2017 var det gode tider for næringen med høye fiskepriser. Denne gangen er tidene ikke fullt så bra. Men Bangsund ser mulighetene, og han vet at det kan svinge i næringen og i markedet for fisk. Den nye investeringen gir flere muligheter, og planen er at nyinvesteringen skal sysselsette syv mann. Dette er en stor bedrift i Vardø, som også har store ringvirkninger for andre deler av samfunnet.
Også Vardø kommune har satset sterkt på havneforhold og fiskeriene. Det har blitt lagt til rette for utvikling av havner og tilrettelegging for fiskeri for 39 millioner kroner de siste årene. De neste fire årene er planen at det skal investeres for ytterligere 80 millioner kroner i fiskerirelatert infrastruktur. Kommunen har nå sendt en forespørsel til Nærings- og fiskeridepartementet, der de ber om at vardø blir en av tre prøvekommuner for en såkalt distriktskvote. Forslaget er at Vardø kommune får tildelt ei kvote på 4500 tonn fisk, som skal tas fra leveringspliktige trålkvoter. Målet er mer aktivitet i fiskerinæringen med tilhørende ringvirkninger.
Til sist, men ikke minst, mobiliserer Kystopprøret til nok et slag om kampen for fisken. Om ikke lenge skal stortingsmeldingen, «Et kvotesystem for økt verdiskaping – En fremtidsrettet fiskerinæring», behandles av Stortinget. Vi på kysten vet at rammebetingelsene og fordelingen av ressursene skjer på Stortinget. Ofte veies andre hensyn enn bosettingen, verdiskaping og sysselsetting i fiskeværene når myndighetene fatter beslutninger. Vi har heller ikke store lobbyister. Vår styrke er nærheten til folket!
Magne Henriksen