Påsken har vært litt annerledes for mange i Vardø. Den siste tiden har det vært ganske stille i gatene. At det er stille påskeuken er den roligste uken, er helt vanlig. I lys av koronasituasjonen har det vært mer folk i byen det pleier. Under en normal påske flyttes alt av aktiviteter ut, enten det er leker i Persfjorden, aktiviteter i Sandfjorden, liv og røre i Hamningberg, samt åpen Rød Kors-hytte og Votteskar-hytte. På grunn av restriksjonene i år, måtte folk som var byen finne på noe alternativt.
Det bidro til at det ble mer folkeliv i byen enn tidligere påsker.
Langfredag samlet mange seg til «Den store familieduellen» og påskeaften var det duket for påskemoro på festningen. På mange måter ble det en tradisjonell påske. Været var til og med folkets side.
Før påske offentliggjorde regjeringen at samfunnet også gradvis skal åpnes igjen. Siden midten av mars har det vært en unntakstilstand i landet med sosial distanse, og yrkesforbud for blant annet frisører og fysioterapeuter. Samfunnet har kanskje merket det best ved at alt fra barnehager til høyskoler og universiteter har vært stengte.
Det mest gledelige i regjeringens budskap før påske var at barnehager, småskoler og yrkesrettet utdanning skal åpnes gradvis.
Koronasituasjonen i landet er under kontroll, og myndighetene har nå hatt bedre tid til å forbedre tiltak som gjør at samfunnet kan fungere litt mer normalt, var budskapet til myndighetene. At småskolen og barnehagene åpnes, er basert på råd fra våre fremste helseeksperter. Det vil også komme retningslinjer for hvordan den nye hverdagen skal bli for de minste barna, lærerne og foreldrene. Mange, både ansatte og foreldre, er selvfølgelig bekymret for om det vil føre til en økning i koronasmitte. Tall fra Sverige viser det motsatte, ifølge Folkehelseinstituttet. Norge har hatt mer koronasykdom blant unger under ni år, enn det som har vært tilfelle i Sverige. En må jo ta det som en selvfølge at risikogruppene, både unger, lærere og foreldre, blir ivaretatt på en trygg måte i retningslinjene som nå skal utarbeides.
Det viktigste tiltaket er at helse samfunnet følger rådene for smittespredning. For dette viruset kommer til å vare en stund, og muligens komme i bølger i flere år. Ingen har kunnskap til å forutse dette per i dag. Håpet må være at alle ressursene verden har satt inn for å utvikle medisiner og vaksine, vil være vellykket.
Magne Henriksen