Julen er en gammel tradisjon i Norge som strekker seg helt tilbake til norrøn tid. Det var opprinnelig en mørketidsfest og en solfest, der folk samlet seg til ofring på midvintersdagen 12. januar.
På 900-tallet ble Norge kristnet, og det kom påbud om at
julen skulle feires i Norge 25. desember, samtidig som den kristne feiringen av
Jesu fødsel ble markert i resten av Europa.
Julen har tatt opp i seg mange tradisjoner fra ulike land etter hvert. Men
fortsatt er det slik at julen er fest og mat, slik det var i norrøn tid.
For de fleste er juletiden hygge og familiesammenkomster med god mat. Selv om de fleste synes julen er god tid, er det også folk som ikke synes julen er noe hyggelig. Mange mennesker er enslige og feirer julen alene. Når folk flest stresser med vasking, kakebaking, gaveinnkjøp, og planlegging av julemiddager og selskaper, finnes det også folk som ikke har noen å feire jul sammen med.
Da er det kjempehyggelig at både Krummelurene og Kulturpiloten har tenkt på at det kanskje er folk i Vardø som ikke har noen å feire jul sammen med, eller at de ikke får julegaver. Før jul hadde Krummelurene lapper på et juletre med ønsker fra beboerne på sykehjemmet. Krummelurene melder at det har vært enorm interesse for dette. Alle gaveønskene ble innfridd. Til neste år planlegger de å utvide gavetreet og inkludere flere folk som av ulike årsaker ikke får så mange gaver.
Kulturpiloten skal arrangere en alternativ julefeiring i Vardø. De arrangerer en tradisjonell julefeiring med ribbe, medisterkaker og julepølse, samt kaker og kaffe. Alle som av en aller grunn ønsker å være en del av et større felleskap er velkommen på feiringen.
Dette er et flotte initiativer. Julen handler jo om å inkludere og å være sammen.
Østhavet ønsker alle en riktig god jul!
Magne Henriksen