Nå har rus og psykiatri kommet på dagsorden i valgkampen i Vardø. Det kjempebra, og det er ikke takket være lokalpolitikerne. Men det kan vi takke helt vanlige innbyggere som har engasjert seg på Facebook. Man skal ikke generalisere. Men disse problemene rammer oftere folk i de lavere sjiktene i samfunnet.
Middelklassen og sjiktene enda høyre i samfunnet, engasjerer seg oftere i samfunnsdebatten enn folk i arbeiderklassen, ungdommen eller folk som er avhengige av ulike typer offentlig støtte. Det er ikke helt bra. For å utvikle gode og inkluderende samfunn for alle, er det avgjørende at ulike grupper kommer til ordet. Dersom noen grupper ikke føler at de blir hørt, tatt alvorlig eller kommer til ordet, kan det føre til et samfunn med større forskjeller og ulikheter mellom folk.
Et gode i de Skandinaviske landene har vært små forskjeller, og kort avstand mellom vanlige folk og politikere. Politikerne har sprunget ut fra ulike samfunnsklasser og fra folk med forskjellig bakgrunn. Dette er i ferd med å endres. Ser en på sammensetningen av Stortinget i dag, har de fleste en akademisk bakgrunn, eller de kommer fra grupper som allerede har stor økonomisk eller politisk makt i samfunnet.
Av de politiske sakene som dominerer, handler det ofte om ting som er mer fjernt fra de lavere sosiale klassene. Det har ofte dreid seg om formueskatt og eiendomsskatt. Som kjent er det mange som ikke betaler disse skattene, da de bor i helt ordinære boliger eller leiligheter med en helt vanlig inntekt.
I Vardø diskuteres spesielt næring. Det er i grunnen viktig for alle innbyggerne, siden Vardø er en distriktskommune som sliter med fraflytting og mangel på et variert arbeidsmarked. Selv om næring er viktig, må ikke politikerne glemme at de også er tjenesteleverandører av velferd. En tenker ofte at det er staten som skal utjevne forskjeller, men kommunen har også verktøy. De justerer blant annet barnehagesatser, og SFO-priser. Vardø holder seg også til de kommunene som holder seg på et lavt nivå når det gjelder sosialtrygd. Ingenting står i veien for at kommunen kan øke satsene. Stortinget har kun satt en minstesats lokalpolitikerne må forholde seg til.
Alle vet at vi har en stor gruppe i Vardø på sosialbidrag. Satsene har ikke vært justert på lenge. Det er på tide. Utgiftene til opphold og mat har økt mer enn satsene. Det vil si at folk som er avhengige av disse bidragene har fått dårligere økonomi.
Magne Henriksen