Det må riste i grunnvollene til Arbeiderpartiet ved inngangen til kommune og fylkestingsvalget. At partiet har slitt de siste årene, er kjent. Norges største parti, som inntil for få år siden samlet nærmere 40 prosent av stemmene i landet. Men partiet har klart å holde seg størst, selv om de nå, på lik linje med sosialdemokratene i Danmark og Sverige, ligger på rundt 25 prosent. På tross av sviktende velgergrunnlag, har partiet likevel holdt seg på «gamle høyder» i den nordligste landsdelen.
Så sent som ved stortingsvalget i 2009, tok partiet tre av de fire faste representantene i Finnmark. Blant annet holdt stortingsrepresentant Ingalill Olsen en svært høy profil for kysten, noe som bidro sterkt til det gode valgresultatet. Nå kan dette også være i endring. Også nordpå må partiet jobbe knallhardt for hver eneste velger.
Omtrent samtidig som partileder Jonas Gahr Støre åpnet partiets sentrale valgkamp nå i sommer, kom det en sjokkmåling nordfra. Arbeiderpartiet er ikke lengre det største partiet i nord. Velgerne har i hopetall forlatt partiet, sammenliknet med forrige fylkestingsvalg. Om målingen skulle bli resultatet, vil partiet bli halvert i Nord-Norge, samtidig som Senterpartiet kan bli det største partiet. Både i Nordland og Finnmark er partiet nå mindre enn Sp. Dette er er en trend vi har sett siden stortingsvalget i 2017. En måling i Nord-Norges største by, Tromsø, bekrefter tendensen. Partiet ligger her på rundt 17 prosent, mens Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti liggere hakk i hel.
Gjennom hele etterkrigstiden har Arbeiderpartiet vært «styringspartiet» i Nord-Norge. De har styrt kommunene i landsdelen med nærmest flertall. Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887. Allerede fra starten av partiets historie, var Nord-Norge sentral. Det kan nevnes at partiet ble representert i Stortinget første gang i 1903, da de fikk inn fire representanter fra Troms. Så starten til kommunevalget og fylkestingsvalget er ikke akkurat lystig for partilederen som nå sender troppene sine ute i landet til dyst.
Politiske kommentatorer forklarer dette med flere forhold. Tidligere politisk redaktør i Aftenposten har nylig vært på en rundreise i Nord-Norge, der han blant annet også besøkte Vardø. Han forklarer velgersvikten til Ap med mellom annet nedleggelse av forsvaret i Nord-Norge, fiskeripolitikken og den betente sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Stanghelle trekker også frem Kystopprøret 2017, som ble dannet her i Vardø. I en kommentar i Aftenposten skriver han: «Det er dessuten bare to år siden «Kystopprøret 2017», med sitt kraftfulle slagord «Tar dem fisken, tar dem oss alle». «
At partiet også er splittet i Nord-Norge og i landet forøvrig, spiller også inn. Uenighet og uklarheter om sammenslåingen av Troms og Finnmark hjelper ikke akkurat partiet med å dra velgerne tilbake. Det kan nesten virke som om partitoppene i Finnmark er havnet i en identitetskrise. Lite har vi hørt fra stortingsrepresentantene Ingalill Olsen og Runar Sjåstad etter at de inntok Løvebakken etter valget i 2017.
Skal partiet komme tilbake til gamle høyder, må de meisle ut en klar politikk. Spesielt må de klargjøre hva de vil med Nord-Norge. Det nytter ikke bare med at partilederen «brenner for Nord-Norge»
Magne Henriksen