Jo, visst feirer vi at Vardø runder 230 år som by. Men før det skjedde det også mye her. Det startet ikke der. Og sikkert ikke akkurat i 1307, da kong Håkon V Magnusson etablerte Vardøhus festning, og dermed skjøv Norges østgrense helt til oss. Lyder det ikke flott!
I 1734-37 ble den nåværende festningen bygd, en mer moderne, stjerneformet skanse som skulle sikre Norges østgrense.
I 1789 fikk Vardø tildelt bystatus.
Byen vår skal i sommer markere byjubileet fordi vi trenger en fest, og fordi vi er stolte av byen vår.
Som vi kan lese i denne jubileumsutgaven av Østhavet, har Vardø vært gjennom en lang og spennende historie. Ikke minst sto byen i verdensbegivenhetene da den ungarske astronomen og jesuitten Maximilian Hell observerte Venuspassasjen her i 1769.
Vardø kalles også den muntre by ved Bussesundet. Byen vår rommer masse kreative og kunstneriske folk. Vardø bymusikk ble stiftet i 1878, og korpset er fortsatt livskraftig med opptredener både her hjemme og andre steder i Norge. Vardø Mandssangforening feirer i år 140 år, og det noe yngre Damekoret er også høyst oppegående med stadig nye show og prosjekter.
I dag er Vardø en spennende by som ønsker flere velkommen. Næringslivet består av både kommunale og statlige arbeidsplasser. Fiskeri er bærebjelken og vår viktigste næring, og det investeres både på land og på flåtesiden. Vardø sjøtrafikksentral, som overvåker hele den norsk-økonomiske sonen fra svenskegrensen til Russland i nord, er en viktig kompetansearbeidsplass her. Gjennom 100 år har byen besatt viktig kompetanse for sjøfolk. Dessverre ble Vardø radio nedlagt 1. januar 2018, etter nesten hundre år på øya.
Vardø bistår videre viktige nasjonale oppgaver gjennom Kontoret for voldsoffererstatning, Politiets kontor for utstedelse av politiattester og Nav Lønnsgaranti. Byen har også mange større og mindre private bedrifter, entreprenører og gründere.
De siste årene har turisme og byfornyelse vært nye næringer. Flere viktige historiske bygg har vært i stand, der blant annet vårt stolte museum har bidratt med sin kunnskap og fagkompetanse. Mottoet har vært: «Bruk gjennom vern».
På grunn av vår lange historie er byen vår full av kulturhistoriske steder vi gjerne deler med andre. Men best av alt er det vel å vandre i egen by.
God sommer!
Magne Henriksen