Juni er måneden for skeive parader. Homofile, lesbiske og transpersoner i Norge markerer denne måneden rettighetene man har opparbeidet. Det også en påminnelse om at det fortsatt er vanskelig for folk å stå frem som homofil eller transperson i enkelte miljøer i Norge. Videre er det også en feiring av mangfoldet. Paradene oppnår stadig større oppslutning. Noen mener kanskje at denne markeringen er unødvendig i et land der homofile har fått full juridisk likestilling på lik linje med heterofile. Men markeringene er fortsatt viktige. Opparbeidede rettigheter for minoriteter, kan aldri tas for gitt. I takt med økende høyreekstremisme i Europa, ser man stadig flere overfall av homofile, lesbiske og transpersoner. Vi vet også at det er svært vanskelig å være homofil i enkelte innvandrermiljøer og kristne miljøer her i landet.
Bakgrunnen for at juni er måneden for seksualitetsmangfold, er at det 29. juni 1970 oppsto kamper mellom homofile og politiet i en bar i Christopher Street i New York. Homofile hadde sett seg lei av trakasseringene og razziaene fra politiet mot homofile barer. De gikk rett og slett til motangrep. Heldigvis er det roligere i vår del av verden i dag. Men denne dagen har blitt symbolet på homofrigjøringen i de vestlig, liberale landene.
Markeringen av seksualitesmangfoldet handler derfor også om internasjonal solidaritet. I en del land er det fortsatt slik at homofili er straffbart. Og selv om flere og flere land opphever disse forbudene, vet vi at det tar tid før kulturen og fordommene som fins hos folk, endres. I Norge ble loven som forbød sex mellom menn opphevet i 1972, men vi vet at det har vært mange kamper etter dette. På 1980-tallet ble Kim Friele trakassert offentlig. Hun ble også slått ned. De som har stått i kampen bør få ekstra heder. Kim Friele startet kampen for homofil og lesbisk frigjøring i en tid da de færreste turte å stå frem offentlig. Loven om forbud mot homofili var enda ikke opphevet, da Kim Friele nektet å bøye seg. Takket være innsatsen til henne og andre veteraner i homokampen, er Norge i dag blant de mest liberale landene i verden når det gjelder holdninger til homofile, lesbiske og transpersoner.
Også Vardø er en liten del av Norsk homohistorie. Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, avdeling Finnmark, ble startet i Vardø på 1990-tallet. I dag heter denne foreningen FRI, som står for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Denne uken og neste uken markerer Østhavet mangfoldet ved at vi bruker det fremste symbolet for homofile og lesbiske, regnbueflagget, på logoen på forsiden. Vi ønsker også å vise solidaritet med folk som i ulike land blir undertrykt, trakassert, steinet eller fengslet. Samtidig er det håp om en bedre verden. I går opphevet Zimbabwe forbudet mot homofili. En Høyesterettsdom opphevet loven, da de kom frem til at denne loven var i strid med landets grunnlov. Dette er spesielt gledelig, fordi Afrika er den verdensdelen som har flest land der homofili er forbudt.
Magne Henriksen