Det nærmer seg kommunevalget 2019. Valgdagen er 9. september. I Vardø stiller det syv lister til valg. Det vil si at vi stort sett har hele spektret av partier her, fra SV til Høyre. På listene er det samlet rundt 100 personer som stiller til valg i høst. Det er kjempebra. Valgkampen spisser seg nok til mot de siste hektiske ukene for valget. I midten av august går startskuddet til valgkampen fra de sentrale partiene. Som vanlig blir det debatter i alle kanaler med de sentrale politikerne og stemningsrapporter fra store og små steder landet rundt. Selv om det er valg til kommuner og fylkesting, er lokalvalg viktige for de sentrale partikontorene. Mellomvalgene pleier å gi en viss pekepinn til stortingsvalget to år etter, men i politikken er to år lenge.
Så langt er det lite som tyder på at det er valg lokalt her i Vardø. Østhavet har ikke fått noen valgprogram så langt, og det er langt mellom innleggene og pressemeldingene fra de lokale kandidatene om lokale møter eller saker, med visse unntak. Derfor er det nå vanskelig å vite hva som kommer til å skille kandidatene, eller om Ap vil bli utfordret på flertallet de har i dagens bystyre. Det er liksom sånn «vi er opptatt av fred og sånt», fraser som alle kan stille seg bak. Det er mer interessant å vite hva slags saker de ulike partiene vil prioritere og nedprioritere, og om det vil bli gitt signaler om samarbeidskonstellasjoner før valgdagen. Signalene fra Ap kan tyde på at de er åpne for samarbeid med alle for å sikre seg ordfører, om partiet skulle miste flertallet.
Siden det er så stille politisk, kan en jo lure på om debattene i partiene foregår i lukkede rom? Det siste bystyremøtet i denne valgperioden er 15. juni. Det blir spennende å se om det kommer spesielle egenmarkeringer fra de ulike partiene. Vi oppfordrer politikerne til å komme på banen før den siste hektiske valgkampmåneden. Østhavet skal som tidligere utfordre både de som stiller til kommunevalget og de som stiller til fylkestingsvalget for Finnmark og Troms.
Magne Henriksen