Østhavet
4 minutter lesetid

Dramatikk i bystyret

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Bystyremøtet mandag var mer uforutsigbart enn det som vanlig er. Blant sakene var det en sak som engasjert mye i forkant. Det skulle fattes endelig beslutning i hva som skulle skje med to næringseiendommer i Vardø havn. Eiendommene det dreier seg om var tomtene som tidligere huset Proden og Aarsæther-bedriften. Kommunen har investert flere millioner kroner for å tilrettelegge områdene for næringsvirksomhet. Saken ble behandlet første gang i fjor. Den gangen valgte man å gå ut med ny utlysning, da det kun var kommet et bud inn. Finnmark Entreprenør ønsket å kjøpe tomta, slik at de kunne investere i området for fiskerirettet virksomhet. Planene var å bygge ut serviceanlegg for fiskerne for utleie. Politikerne ville se om det kom flere forretningsideer inn. Ny frist var satt til 31. januar.
Nå sto dette igjen på sakskartet. Denne gangen var det kommet inn flere interesserte selskaper med søknader. Tre var interesserte i å utvikle den tidligere Aarsæther-tomten med tilhørende betongbygg.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Finnmark Entreprenør opprettholdt den tidligere søknaden. I tillegg kom det søknader fra Robertsen Sjøservice og Vardø Restored om å utvikle næringsområdet. Det var kun en som hadde vist interesse for Proden.

Da saken kom opp, ble det klart at alle saksbehandlere i administrasjonen var inhabile, uten at det ble vist til hvorfor. Derfor var saken og innstillingen behandlet av ordføreren alene. Siden de andre var inhabile, regner en jo med at Robert Jensen ikke har hatt noen å rådføre seg med heller. Ordføreren hadde innstilt på å gå videre med forslaget til avtale med Finnmark Entreprenør. En svært solid og stor bedrift for Vardø.
Siden dette var innstillingen som lå, og Arbeiderpartiet har flertall, regnet man at Finnmark Entreprenør kom til å få utvikle det sentrale næringsområdet. Selvfølgelig var det godt kjent at det var strid om å selge en så sentral tomt i havna. Mange mente det ikke var til det beste for fiskeriene, hovednæringen i Vardø.
Blant fiskerne har det vært stor motstand mot å gi området til en av Vardøs største bedrifter, uten at det var konkrete planer. Når et område er solgt, er det lite kommunen kan gjøre senere.

Under bystyremøtet fremmet Miljøpartiet et forslag. Partiet hadde gjort en grundig jobb, og vært i dialog både med Vardø havn og fiskerne. Forslaget innebar også at det skal gjøres et skikkelig stykke arbeid fra politikernes side når det gjelder en helhetlig fiskerisatsing. Det skal avsettes midler til forarbeid med tanke på utviklingen av havna og fiskerinæringen. Forslaget samlet flertall ved at tre av Arbeiderpartiets representanter stemte for forslaget. Torbjørn Leistad, gruppelederen i partiet, konkluderte med at denne saken var så omstridt at representantene fikk stemme fritt. Det var meget klokt. De tre som stemte mot resten av gruppa kan faktisk ha beredet grunnen for at partiet går inn i en mer lystbetont valgkamp. Arbeiderpartiet kunne ha endt med å gå inn i en valgkamp med fiskerne mot seg. Av tidligere erfaringer vet man hvor skadelig det er om partiet er klinsj med grunnfjellet, som for eksempel fagbevegelsen. Nasjonalt er «Vestkantdirektørregjeringen» til Jens Stoltenberg i 2001 et godt eksempel.  Ved valget dette året gjorde Ap sitt verste valg etter krigen, og tapte makten til Høyre. Med LO på laget igjen vant de valgene i 2005 og 2009.

Magne Henriksen