Østhavet har tatt litt temperaturen på hvordan det står til med de politiske partiene før kommunevalget i september. Det som er veldig sikkert, er at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne kommer til å stille lister. Mer usikkert er det om Høyre og Venstre klarer å stille til valg. SV og Kystpartiet sliter enda mer. Kontaktperson i SV, Mona Jenssen, sier rett ut at sympatisørene nå må ta ansvar om SV skal stille til valg. Bystyrerepresentant Morten Wilhelmsen i Kystpartiet sier at de etter alt å dømme ikke klarer å stille liste ved valget.
At Kystpartiet sliter er ikke spesielt for Vardø. Etter forrige valg slo flere partitopper i Finnmark fast, at tiden der Kystpartiet er et nasjonalt parti er forbi. Dette partiet greide aldri å slå gjennom som et folkeparti, og er sågar aldri blitt et alternativ for fiskerbefolkningen. Det var representert i Nordland i to perioder på Stortinget, men partiet er i dag ikke å regne som politisk kraft i dette fylket. De har hatt et par ordførere i historien, blant annet på Skjervøy og i Loppa. I Loppa eksisterer ikke partiet mer. Det siste tiåret har de nærmest kun hatt et lite grunnfjell i Finnmark, men det ser dårlig ut nå. Selv om det meste av partiledelsen kommer fra Finnmark, har de ikke greid å være et alternativ her, eller markere seg politisk. Der er faktisk viktig for partiene å være representert i Stortinget, om de skal bre seg utover. Man ser for eksempel at Rødt nå er i vekst, etter at de ved forrige valg fikk inn markante Bjørnar Moxnes i Stortinget.
Da skulle SV ha bedre odds for å få i havn ei liste i Vardø, om noen melder seg til å ta ansvar. SV og partileder Audun Lysbakken gjorde et godt stortingsvalg for snart to år siden, og partiet har klart å holde posisjonen, om en skal tro målingene. Og blant partiets sterkeste bastioner er Nord-Norge. I Vardø har SV stått relativt sterkt, og tidvis gjort svært gode valg. Partiet har et grunnfjell her. Det så vi ikke minst da partiets leder, Audun Lysbakken, gjestet vår kommune i høst.
Dersom de to «store» borgerlige partiene i Vardø, Høyre og Venstre, ikke klarer å samle folk til å stille til valg, er det faktisk historisk. Dette er de to eldste partiene både i Norge og i Vardø. Begge partiene har vært representert i Vardø-politikken nesten like lenge som parlamentarismen ble innført i 1884. Det vil være trist om disse partiene forsvinner. Også Vardø trenger borgerlige partier, slik at borgerlig innstilte velgere har et alternativ. Men også her er det nasjonale debatter og trender som slår inn. Venstre og Høyre har ikke klart å overbevise folk om at de er partier for folk som bor i distriktene. Tvert imot føler folk det motsatte. Det er nok ikke overdrevent å si at mange folk føler at de er nedlatende og bedrevitende overfor det folk mener ute i landet. At de kun har en minister i Nord-Norge, og ingen fra Innlandet, bidrar nok også til å forsterke inntrykket mange har; at de er blitt rene storbypartier.
Vardø er en mangfoldig liten by på mange områder. Også politisk. Vi har hatt hele spektret av politiske partier her. Håpet må være at de politiske partiene klarer å mobilisere demokratiet. Kanskje burde Høyre og Venstre stille fellesliste ved kommunevalget i høst?
Magne Henriksen