Denne uken fikk landet en ny regjering. Eller rettere: Solberg regjeringen ble utvidet med at Kristelig Folkeparti ble med i regjeringen. Dermed har Høyre-leder og statsminister Erna Solberg klart å oppnå målet om å samle Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og kristelig Folkeparti i en borgerlig flertallsregjering. Norge har ikke hatt en borgerlig flertallsregjering siden midten av 1980-tallet. At norsk politikk nå er helt klart delt i to blokker, skaper mer polarisering i politikken. Retorikken fra opposisjonspartiene vil nok bli kraftigere. Kampen om velgerne både når det gjelder kommune- og fylkestingsvalget til høsten og stortingsvalget i 2021 har startet for fullt.
Nå begynner den virkelig store jobben for statsministeren: Å
holde regjeringen samlet og forene sprikende interesser mellom de fire
partiene.
Problemsakene og de interne motsetningene står i kø i årene fremover.
Finnmark og Troms er blant sakene som nok fortsatt kommer til å skape hodebry for de fire borgerlige partiene. Ifølge regjeringen skal Troms og Finnmark gjennomføre felles fylkestingsvalg til høsten, og de to fylkene skal være sammenslått fra 1. januar 2020. Så langt har de to fylkene knapt startet prosessen med å bygge et nytt storfylke. Nå haster det.
Men i Finnmark er ikke kampen over. Her tar man det rolig. Organisasjonen For Finnmark sier at målet nå er få stoppet vedtaket etter stortingsvalget i 2021. De satser altså på et nytt stortingsflertall. Nå setter de press mot Arbeiderpartiet i Finnmark. Innad i Finnmarks største parti er det motsetninger. Mange av kommunepartiene vil fortsette kampen, men fra store kommuner som Alta og Hammerfest, er det kommet signaler om at regionreformen må gjennomføres. Mye blir avklart på representantskapet til Finnmark Ap i begynnelsen av februar. Om Ap ikke samler seg i saken, kan det koste partiet dyrt. Et uklart standpunkt kan føre til at flere av partiets velgerskare i fylket vil stemme Senterpartiet, spesielt i Øst-Finnmark kjemper Ap og Sp om å være størst på målingene. Og Senterpartiet forsyner seg grovt fra Arbeiderpartiet for tiden. Sp nå dobbelt så stor oppslutning i Nord-Norge enn de har i landet som helhet.
For tiden er altså Finnmark et stridsspørsmål som skaper trøbbel både for regjeringen og Ap-ledelsen i Norge.
Magne Henriksen