Årets siste bystyremøte satte rammene for neste års budsjett. Dette skjedde også i år uten at det ble den store debatten, slik det har vært de siste årene. Vardø kommune har hatt ett godt handlingsrom med oppsparte fondsmidler å ta av, om det skulle være behov for å både smøre budsjettet og foreta investeringer. Årets budsjett legger ikke opp til store økninger. Det meste som ble vedtatt av å bruke mer penger på, er investeringer som ikke blir satt i fast drift. Vardø havn fikk midler til molo i indre havn, samt at det er satt av penger til å investere i ny hjullaster.
Selv om politikerne har vært nøktern når det gjelder
pengebruken, blir budsjettet balansert med oppsparte midler. Men som
assisterende rådmann, Hallgeir Sørnes, påpeker, er dette er urovekkende. Dette
kan politikerne gjøre år om annet, men i lengden vil det bære galt avsted.
Det var svært prisverdig at politikerne vedtok at leie av
kommunale idrettsanlegg, bortsett fra svømmehallen, skal være gratis å leie for
lag og foreninger som driver med idrett for unge under 17 år. Dette er god
politikk for barn og unge, samt at det er bra for utjamning av økonomiske
forskjeller i samfunnet. Det bidrar til at unger uavhengig av foreldrenes
økonomi kan delta i ulike idretter.
At politikerne har hatt en målbevisst satsing på skolen gir også resultater. Nå er Vardø er femte klasse ved Vardø skole best i Finnmark på nasjonale prøver. Elevene blir belønnet av kommunen med en gratis tur i bassenget. En god skole og gode fritidstilbud er gull verdt for en liten distriktskommune. Satsing på barn og unge er god næringspolitikk. Det gjør kommunen attraktiv for barnefamilier som vil etablere seg i kommunen, og er således et konkurransefortrinn.
Nå er det under ett år til kommunevalget, og man kunne kanskje forventet at det var mer uenighet og flere partipolitiske markeringer i bystyret. Politikerne valgte heller å samle seg om budsjettet. Det var kun ett parti som foreslo å ta budsjettet ned ved å kutte i driften til skole, helse og barnehager. Miljøpartiet De Grønne skal ha honnør for å tørre å ta debatten som før eller siden kommer, dersom det ikke skjer vesentlige endringer på inntektssiden. Men kutt krever utredninger. Det er ikke sikkert at ostehøvelprinsippet, der man fordeler kuttene jevnt på sektorene, er det som sikrer tjenestene til innbyggerne mest.
Kutt bør nøye utredes for å se om det er poster på budsjettet som kan tåle de største byrdene. Siden det er valg neste høst, blir det neppe store innstramninger når budsjettet skal reguleres i juni, om det da ikke er helt nødvendig. Da er det bare få uker til valgkampen starter.
Magne Henriksen