«Takk for at du overtalte oss, det var utrolig artig», det sa Astrid Bye Ramberg og Svein Erik Larsen Ramberg i det de gikk ut av gammelkinoen hvor de nettopp hadde fått oppleve et interessant og sterkt møte både med Komafest, Teriberka og selve bygget.
Mange forbinder Komafest med Street Art, Pøbel og Vardø. Men Komafest er mye mer enn veggmaleriene som spratt opp på veggene i Vardø i 2012 og siden har gledet både vardøværinger og besøkende. Det fikk mange med seg, både gjennom den digitale livesendingen og besøk på utstillingen til Komafest i gammelkinoen.
Det moderne pomorsamarbeidet
Komafest har i flere år hatt et samarbeidsprosjekt, New Chapter, i Teriberka i Russland. Det er en sammensmelting av både kunst, stedsutvikling, arkitektur og kulturarv. I front av prosjektet finner man kunstner og vardøvenn Pøbel, Svein Harald Holmen og Brona Keenan fra Vardø Restored.
I tett samarbeid med lokalbefolkningen i Teriberka og med lokal kunnskap, arbeidskraft og historie er det blitt skapt et bibliotek i en militærlastebil og en banya, en russisk badstu. Bygget i fellesskap for å skape oppmerksomhet. Gjennom dette arbeidet har de dratt i gang en del av det moderne pomorsamarbeidet. De har styrket og tatt opp kontakten mellom to gamle og forvitrede pomorbyer ved Barentshavet.
Gjenkjennbart? Ja…
Nå formidles stedets liv og historie gjennom menneskene som har tatt del i prosjektet, hva de har skapt sammen og vennskap som har vokst fram. Og det er en sterk og, for altfor mange, ukjent historie. Det er en historie om et samfunn som er hardt rammet av en storpolitikk som har gått hardt utover det lille fiskerisamfunnet rett over havet for oss her i Vardø. Et samfunn som er på ville veier. Som har mistet retten til å høste av ressursene i havet. Men det er også historien om et lokalsamfunn og mennesker med en enorm kjærlighet for sitt hjemsted. Mennesker har en stor vilje til å fortelle sin historie. De ønsker å bli møtt med respekt og forståelse, i stedet for å bli umyndiggjort. Nesten maktesløses må de se på at deres kultur og historie viskes vekk.
Ukjent historie
– Vi kjente ikke til historien om Teriberka før vi kom hit i dag. Vi fikk en god innføring og redegjørelse for prosjektet, og ble mer nysgjerrige jo mer vi fikk høre og lære.
Det forteller Astrid Bye Ramberg og Svein Erik Larsen Ramberg i det de nettopp har sett en film med Olga Nikolaevna Nikolaeva, leder av Kulturpalasset i Teriberka.
– Hun poengterer det mellomfolkelige samarbeidet og viktigheten av kulturutveksling. Det gir respekt og forståelse for hverandre. Historien hun forteller er gjenkjennbar. På samme måte som i Norge har det har vært strukturendringer og hele fiskerisamfunn kollapset. Restriksjoner har gjort det vanskelig, og man sitter ikke med noe igjen lokalt, diskuterer de to, og fortsetter.
– Vardø og Teriberka, og mange andre kystsamfunn har opplevd dette. Og det skjer på nytt. Man ser nye fiskerilovgivninger komme med mindre ressurstilgang og det skjer en avfolkning. Man må gis mulighetene til utbytte ressursene. Dessverre oppleves det som man har en til dels fremmedgjøring av fiskeri i bysamfunnet i dag, den er lite prega av det i forhold til hvordan det var.
– Ellers var det veldig hjertevarmende å se gammelkinoen igjen.
De smiler og ser på hverandre og mimrer tilbake til tiden før, da de så alle de forskjellige ungdomsfilmene i lokalene de står i.
Yngre krefter og bruk av det gamle
Veldig glade for å igjen kunne bruke gammelkinoen som formidlingsarena er den tredagersutstillingen over. Men historiene lever videre, blir til nye og deles videre.
Gjennom festivalen har det vært et jevnt sig av mennesker innom. Noen har kommet av ren nysgjerrighet på bygget, men ble værende i lang tid for å lære. Flere besøkende har blitt berørt av historiene, og synes det er spennende.
– Det sier litt når noen sitter og ser på en dame som snakker russisk i over 20 minutter. Da skjønner du at det er en gripende historie hun forteller, sier daglig leder i Komafest, Bertine Tønseth.
– Noe av det som er utrolig flott med Komafest: New Chapter, er at vi har fått følge menneskene i Teriberka over så lang tid. Da er det ekstra fint å få bidra slik at ungdommer, som fotografen Dima (Dmitri) og poeten Igor får vise frem kunsten sin for folk i Vardø. Og ikke minst at innbyggerne i Teriberka får fortelle sine egne historier, avslutter Tønseth og legger til at historiene er å finne digitalt om noen ikke fikk med seg utstillingen eller vil lære mer.