Allerede om tre uker begynner tømmingen av festningen. Før den tid skal partene i prosjektet møtes.
I uke 46 skal deler av festningen tømmes, men det er fortsatt ingen avtaler på plass med Forsvarsbygg, selv om Forsvaret allerede har hatt et møte med dem for å «drøfte» veien videre.
Flere møter
Tirsdag 29. oktober er det planlagt et møte mellom ordfører i Vardø kommune, Forsvarsbygg og Forsvaret. Her vil også Forsvarsdepartementet være representert, forteller pressevakt for Forsvaret, oberst Sven H. Halvorsen.
– Vi må stole på forsvarets vilje til å få renovering av bygg og ny utstilling på plass innen 2022. Jeg har tatt saken opp med forsvarsministeren flere ganger, og jeg oppfattet på møtet (2. oktober. Red.anm.) at det de gjør nå er en oppfølging av vårt arbeid, og det faktum at Frank Bakke Jensen selv har vært her for å se på utstillingene, bygningene og øvrige fasiliteter, sier ordfører Robert Jensen.
– Jeg vil følge dette opp så godt jeg kan i det kommende møtet, og så må vi lokalt også i fortsettelsen ta det opp ved første anledning. På samme måte som vi aktivt må delta i prosjektet for både midlertidig og permanent utstilling, sier Jensen.
I samarbeid med Varanger Museum
– Forsvarets museer vil, fra Forsvarets side, lede utviklingen av den reviderte formidlingen på Vardøhus festning. Dette vil bli gjort i samarbeid med Varanger museum. Forsvarets museer vil få egne budsjettmidler for å ivareta pakking og flytting, konservering og retur av utstillingsmateriell til den reviderte formidlingen, forteller Halvorsen.
Som tidligere skrevet i Østhavet er det Forsvarsbygg som har ansvar for all bygningsteknisk utvikling på festningen.
– Forsvaret ved Forsvarets museer har intet ansvar utover å gjøre bestillinger med kravsetting som sikrer at utstillingslokalene, her ved at Slaveriet på festningen er i tilfredsstillende stand, sier Halvorsen.