Norges grensepost mot øst er en naturlig post på programmet når man besøker Vardø. Den lille festningen i det ytterste nord var den militære avdelingen i Norge som beholdt det norske flagget lengst under andre verdenskrig.
Vardøs stjerne sto ferdig 27. september 1738 etter fire års byggetid. Den åttekantede festningen er det tredje festningsverket i Vardø. Det første var en middelalderborg, antagelig anlagt under kong Håkon V Magnussons regjeringstid (1299–1319), deretter ble det bygget et slottsanlegg ved Østervågen, i det som i dag er Kristian 4.s gate 24. Denne festningen ble mest sannsynlig oppført under siste halvdel av 1400-tallet.
Nyere historie
Da tyske tropper okkuperte Norge under andre verdenskrig var Vardøhus den militære avdelingen i Norge som beholdt det norske flagget lengst. Den kjente «Flaggstriden» på Vardøhus festning var det kommandant Roald Rye Rynning som sto bak. Striden endte med at selveste Reichkommisar Terboven kom til Vardø for å arrestere Rynning som etter dette satt mer enn fire og et halvt år i tysk fangenskap før han kom tilbake til Norge 7. juni 1945.
Etter andre verdenskrig har festningen stort sett kjempet mot Forsvaret og det politiske styret i Norge. Kampene har generelt dreid seg om nedleggelser og kutt, blant annet nedleggelser av kommandantstillingen, nedleggelse av saluttplikten og i den senere tid fjerning av soldathjemlene. Vardøhus festning er den siste festning i Norge som har militær bemanning. Så langt har Vardøhus overlevd disse angrepene og har klart å beholde både kommandant, salutt og soldater.
Museum og utstillinger
Festningen har i utallige år hatt museumsutstillinger innenfor murene. Her kan man oppleve historien på nært hold. Både våpen, uniformer og annet utstyr er utstilt og lett tilgjengelig for publikum.
Utstillingene dreier seg om store tidsperioder og har mye spennende å by på. Av nyere dato, sett i historisk sammenheng, har Vardøhus blant annet en komplett Enigma-maskin fra andre verdenskrig. Dette er en virkelig sjeldenhet ettersom det visstnok bare skal finnes seks komplette maskiner.
Ellers er det kanoner, håndvåpen, bomber og granater fra hundrevis av år tilbake i tid. Og ikke minst den berømte kongestokken, som opprinnelig var en takbjelke «udi et lidet Bondehus strax neden Slottet», og som i 1599 ble signert av Christian IV. Deretter har en rekke norske konger signert stokken som i dag er et virkelig klenodium.
Ellers finnes det også en del andre sjeldenheter som etter hvert skal overleveres til andre festninger ettersom disse gjenstandene ikke hører hjemme i Vardø. Det er med andre ord mange gode grunner for å besøke Vardøhus festning i sommer.