Tormod Amundsen melder at han har hatt sin første tur til Hornøya og at flytebryggen skal på plass denne uken. Dermed er det klart for årets fuglesesong og turer med Vardø Havn, som ifølge sine nettsider startet transporten 1. mars.
Fjorårets sesong ble svært dårlig for flere av de velkjente artene der ute. Hvordan det går i år gjenstår å se. Fortsatt er det ingen informasjon fra Fylkesmannen om hvilke tiltak som skal gjøres med den stengte stien.
Nesten ingen lomvi-unger klekket
I august i fjor skrev Østhavet om artene som slet i 2018. Fugleforsker, Tone Kristin Reiertsen, fortalte den gang at det ikke ble den helt store lomvi-hoppinga ettersom lomviene fikk frem så få unger.
– Det var et ekstremt dårlig år hvor nesten ingen lomvi-unger ble klekket i hoveddelen av fjellet. Kun lomvi fra noen få deler av fjellet klarte å få frem unger. (…) Heller ikke polarlomvi fikk frem unger, fortalte hun den gang.
Toppskarven hadde det heller ikke så bra i 2018.
– Det sto veldig dårlig til med toppskarv, som fortsatt hadde veldig små unger da vi forlot Hornøya i slutten av juli. De ville neppe klare seg, og så seine som toppskarven var med å legge egg, har vi ikke opplevd før, sa Reiertsen.
Andre arter, som lundefugler, alker, gråmåke og svartbak hadde det derimot langt bedre. Ørn var det også særdeles mye av.
Intet nytt fra fylket
I fjor kom det en rapport fra Norsk institutt for Naturforskning (NINA) som konkluderte med at effekten av turistferdsel var for stor for blant annet lomvi og toppskarv. Fugleforskerne anbefalte da at det tas hensyn til at fuglene på Hornøya ikke tåler ferdsel så nært innpå seg som i 2016 og 2017.
– Det er Fylkesmannen i Finnmark som gjør vurderingene for hva som skal gjøres med turismen på Hornøya. Forskernes rolle er å skaffe tilveie kunnskap om hva sjøfuglene tåler. (…) Det beste er at det blir en dialog mellom næringsinteresser og forvaltning for å løse dette på en balansert måte. Det er jo i alles interesser at sjøfuglturisme gjennomføres ansvarlig og balansert, slik at ikke sjøfuglene forsvinner eller lider, sa Reiertsen i oktober.
Så langt har det ikke kommet noen informasjon fra Fylkesmannen eller Miljødirektoratet om hva som eventuelt skal gjøres. Det foreligger heller ingen informasjon om steinraset som stengte stien, og hva som eventuelt skal gjøres der.
Raset gikk for øvrig i juli 2017, så vi går nå inn i det tredje året hvor Hornøya har en betydelig redusert attraksjonsverdi. Den tapende part er både det lokale og regionale næringslivet, samt turistene som ikke får det de forventer.
Forhåpentligvis får fuglene en ekstra god sesong i år. Det trenger de etter fjoråret.