Torsdag 25. juli har Pomorfestivalen gleden av å invitere til sikkerhetspolitisk debatt i Vardø i samarbeid med Nordpol kro og Utsyn – Senter for Sikkerhet og Totalforsvar.
Siden 1864 har Nordpol kro i Vardø vært et samlingspunkt og institusjon i Øst-Finnmark, og bærer på en rik historie som strekker seg fra pomorhandelen med Tsar-Russland til Fridtjof Nansens ekspedisjoner. Kroa, som er bygget i tømmer fra Arkhangelsk, har stått der gjennom to verdenskriger, én russisk revolusjon og kald krig. Den har sett fisken landes og fisken bli sløyd. Det har vært svart hav, eventyrlige fiskerier, samhandel med Russland og sanksjonsregime.
Fra første gang i 1991 har man markert pomorhandelen og Vardøs rike kulturhistorie knyttet til fiskeri, kyst og folkeliv gjennom Pomorfestivalen. Den arrangeres årlig som den største kultur- og musikkfestivalen i kommunen, de seneste år under paraplyen «En hyllest til kystfolket!». Både kroa og festivalen har vært, og er en viktig møteplass. Mellom øst og vest. Mellom kystfolk og kultur. Mellom fortid, nåtid og fremtid. I dag er geopolitikken anstrengt og viktige spørsmål må opp til diskusjon.
Vi inviterer til debatt om sikkerhetspolitikk, totalforsvar, krig og fred – og fiskerier: Hvordan ser verden ut i dag fra Vardø og Nordpol kro, byen helt nordøst i Norge der en på klarværsdager ser over på noen av de viktigste russiske militæranleggene på Kola? Hvordan preges Vardø av krigen i Ukraina og sanksjonspolitikken overfor Russland? Hvor lenge vil samarbeidet østover være «frosset», og i hvilken form vil det kunne gjenopptas når tiden er inne for det?
Og hvordan kan fisken i havet være med på å sikre en stabil bosetting i Norges viktige grenseområde mot Russland?
Bli med oss til 160-åringen og Pomorfestivalen for å diskutere noen av de viktigste spørsmålene i vår tid.
I panelet:
Pål Wilter Skedsmo har doktorgrad i sosialantropologi fra Universitet i Oslo. Han jobber som stipendiat ved Fridtjof Nansens Institutt, der han jobber med Russland og nordområdene. Hans forskningsinteresser er miljøpolitikk, sivilsamfunn, og demokratisering.
Arne Luther er tidligere regiondirektør i Fiskeridirektoratet. Der arbeidet han i over 40 år hvor han var en forkjemper for bærekraftig forvaltning av fiskeressurser. Luther ble 20. juni 2008 utnevnt av kongen til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St.Olavs Orden for sin innsats innen norsk fiskeriforvaltning.
Frank Bakke-Jensen har bred erfaring fra politikken. Han var innvalgt på Stortinget for Finnmark i perioden 2009-2021. Bakke-Jensen var statsråd i Erna Solbergs regjering fra 2016 til 2021, som EØS- og EU-minister og forsvarsminister. Siden 2021 har han jobbet som fiskeridirektør.
Helga Pedersen er tidligere ordfører i Tana, nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeri- og kystminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2005-2009. I tillegg var hun stortingsrepresentant frem til 2013 og parlamentarisk leder. I dag jobber Pedersen som organisasjonssjef i Finnmark Bondelag.
Debattleder: Amund Trellevik, journalist Investigate Europe