Østhavet
7 minutter lesetid

75 år siden krigen tok slutt: Russlands Generalkonsulat i Kirkenes hedret falne under 2. verdenskrig

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
SKUTT NED: På bildet undersøkes et sovjetisk Petlyakov PE2 fly av tyske soldater. Det krasjlandet i Votteskaret 29.3.1944.Tre besetningsmedlemmer omkom i hendelsen. Minnesmerket i Votteskaret er til minne om de over 600 sovjetiske flymannskaper mistet livet i Øst-Finnmark i løpet av krigstiden. Norsk-Russisk Vennskapsforening som har medlemmer flere steder i Øst-Finnmark, har i samarbeid med de norske klubbene i Murmansk og Severomorsk, og med velvillig bistand fra Russlands Generalkonsulat i Kirkenes, fått gjennomført dette prosjektet.
Foto av fly: Utlånt av Svein Hågensen
Foto av minnesmerke: Magne Henriksen

Det er en tradisjon at det russiske Generalkonsulatet i Kirkenes og russiske veteraner minnes de falne under 2. verdenskrig flere steder i vårt område. I år ble det lagt ned blomster ved den russiske partisanbauten i Kiberg, minnesmerket i Votteskaret, samt minnesmerket over krigens ofre i Vardø.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Arkadiy Ryabichenko og Mikhail Kharitonov, som er tredjesekretærer ved det russiske generalkonsulatet i Kirkenes, var tirsdag denne uken i Kiberg og Vardø for å hedre russiske og norske patrioter som falt i kampene under 2. verdenskrig. Den høytidelige minneturen startet i Kiberg, som har en helt spesiell plass i krigshistorien.

HEDER: Arkadiy Ryabichenko ved det russiske Generalkonsulatet i Kirkenes og ordfører Ørjan Jensen hedret russiske og norske patrioter som falt i kampene under 2. verdenskrig med nedleggelse av blomster. Alle foto: Magne Henriksen

Partisanbygda Kiberg

Mange fra Kiberg-området dro over til Russland etter at Nazi-Tyskland gikk til angrep på Sovjetunionen, gjennom det som fikk navnet «Unternehmen Barabarossa» av nazistene. Partisanene fikk telegrafopplæring og drev etterretning langs kysten av Finnmark for å samle informasjon om tysk krigsvirksomhet. Kiberg har blitt symbolet på denne virksomheten. Bygda var et svært viktig strategisk område for Hitler-Tyskland under krigen, og regimet anla et av de største fortene i Norge på Kibergsneset. Tredjesekretær Arkadiy Ryabichenko og ordfører i Vardø, Robert Jensen, la ned blomster ved den russiske partisanbautaen i Kiberg. Bautaen er reist av Russland for å minnes de som falt i kampene mot fascismen.

Etter kransenedleggingen ble det vist ett minutts stillhet til ære ofrene fra krigen. Odd Inge Haravik, kommandant på Vardøhus festning, representerte Forsvaret i Norge. Kommandanten gjorde honnør for å vise respekt for de som ga sitt liv under andre verdenskrig. Etter at den stille og verdige seremonien i Kiberg, dro følget videre til Votteskaret for å minnes russiske flymannskaper som falt i Øst-Finnmark under 2. verdenskrig.

KOMMANDANT-HONNØR: Kommandant, Odd Inge Haravik gjorde honnør for å vise respekt for de som ga sitt liv under andre verdenskrig. Fra venstre på bildet: Rolf Bakken (Kulturkonsulent i Vardø), Steinar Borch-Jensen (Kiberg historielag), Ellinor Rautio, Inger Henriksen, Odd Inge Haravik (kommandant ved Vardøhus) og Mikhail Kharitonov (Tredjesekretær ved det russiske Generalkonsulatet i Kirkenes).

Fikk «grav» i Barentshavet

22. juni 1941 ble en skjebnesvanger dag for millioner av sovjetborgere. Det var på denne datoen, for snart 79 år siden at Nazi-Tyskland gikk til angrep på Sovjetunionen. Denne dagen ble også Øst-Finnmark et frontområde. På Kolahalvøya kjempet sovjetiske forsvarsstyrker fortvilet for å stoppe den tyske framrykkingen fra det okkuperte Norge.

Det sovjetiske flyvåpenet fikk en svært viktig oppgave. Å stoppe de tyske forsyningslinjene. Av de sovjetiske flymannskapene klarte bare noen ytterst få å ta seg tilbake til hjemlandet i live. Noen ble funnet og bragt hjem for å få en grav i sitt hjemland. Noen fikk sin grav i norsk jord, i ukjente graver her i Varanger og på krigskirkegården på Tjøtta. Men svært mange fant sin grav i det kalde Barentshavet, her ved Varangerhalvøya. De aller fleste flyene som deltok i luftkrigen over Øst-Finnmark og det nære havområdet, kom fra Vayenga.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

I løpet av krigstiden fra juni 1941 til årsskiftet 1944-45 mistet Sovjetunionen vel 300 fly over Øst-Finnmark og det nære havområdet. Over 600 sovjetiske flymannskaper mistet livet. 22. juni 2019 ble det reist et regionalt minnesmerke i Votteskaret for å minnes hendelsene.

Også her ble det en høytidelig minnemarkering med stillhet, samt honnørhilsen fra kommandanten på Vardøhus.

Minneturen ble avsluttet ved minnesmerket for ofrene fra 2. verdenskrig ved kirken i Vardø.

OFRE FOR KRIGEN I VARDØ: Arkadiy Ryabichenko legger ned blomster ved minnesmerket for krigens ofre i Vardø.

75 år siden krigen

I år er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. Tyskland kapitulerte den 8. mai 1945. Norge var sterkt befestet og det var stasjonert over 300 000 soldater, og den øverstkommanderende i Norge fikk ordre fra den nye rikspresidenten Karl Dönitz om å overgi seg. Terboven ble avsatt 7. mai.

Russland markerer Seiersdagen over nazistene 9. mai på grunn av tidsforskjellene. Sovjetunionen 30 millioner menneskeliv under 2. verdenskrig, og var det landet som mistet flest mennesker under krigen. Høsten 2019 markerte Øst-Finnmark 75-årsjubileet for frigjøringen. Øst-Finnmark ble frigjort fra tysk okkupasjon høsten 1944, da sovjetiske soldater ankom Bjørnevatn 25. oktober 1944. I resten av Finnmark kom frigjøringen først 8. mai 1945. Etter tvangsevakueringen og nedbrenningen av forble resten av Finnmark og Nord-Troms i stor grad ingenmannsland under tysk kontroll.

VERDIG MARKERING: Markeringene var stille og verdige. Mikhail Kharitonov, Odd Inge Haravik, Remi Strand og Rolf Bakken viser respekt ved minnesmerket over falne sovjetiske flymannskaper i Varanger.
GAVE TIL PARTISANMUSEET: En fane fra Sovjetunionen med Lenin er gitt i gave til Partisanmuseet av Steinar Sundkvist. På bildet: Arkadiy Ryabichenko og Steinar Borch Jensen.