Vardø har i mange hundre år vært sentral når det gjelder forsvar og etterretning, og Vårberget har i så måte vært et viktig område med stor strategisk betydning i moderne tid. Her følger en serie tidligere graderte bilder som Østhavet har fått eksklusiv tilgang på. Visste du forresten at anlegget teknisk sett kunne vært plassert et annet sted?
Forsvarets stasjon Vardø (FSTV) startet sine aktiviteter allerede tidlig på 50-tallet. Likevel var det først i 1958 at man begynte å se synlig bevis på dette. Deretter har det fulgt oppdateringer, utbygginger og moderniseringer som pågår den dag i dag.
Utviklingen gikk raskt
Selv i dag kan man på avstand se restene etter tyskernes aktivitet på Vårberget på 40-tallet. Etter andre verdenskrig overtok det norske forsvaret området og begynte utviklingen med det vi ser i dag.
I 1958 begynte byggingen av tretårnet som ble hetende Hekla. Dette tårnet ble revet 10 år senere for å gi plass til nytt utstyr. Samme år, i 1968, ble stasjonen offisielt etablert som et ledd under E-tjenesten.
Samtidig begynte byggingen av det høye, tynne antennetårnet på syv etasjer som ble stående frem til 90-tallet. Anlegget ble også utvidet med flere bygninger og tekniske systemer frem til 1999.
Da GLOBUS II ble etablert, fikk Vårberget en ny landskapsprofil. Det høye tårnet ble revet og man fikk opp den nye kuppelen med en diameter på 35 meter.
Nå står GLOBUS III for tur, og den forventes å være operativt i 2022.
«GLOBUS I-radaren ble bygget på slutten av 1980-tallet og nærmer seg slutten av sin forventede levealder. Det er derfor satt i gang arbeid for å oppgradere og forlenge systemets levetid. GLOBUS I-radaren skal erstattes av en ny radar i et nytt bygg. Arbeidet med et nytt bygg begynte høsten 2016 og ble i hovedsak ferdigstilt sommeren 2018.», skriver Forsvaret på sine nettsider.
Selv om byggene er ferdig oppsatt, gjenstår fortsatt selve radaren. Arbeidet og installasjonene har så langt vært godt synlig, men i løpet av høsten skal det settes opp et midlertidig telt/hus mens det videre arbeidet pågår.
Kunne vært plassert andre steder
Kilder fra sentralt hold i E-tjenesten sier anlegget på Vårberget kunne vært plasser andre steder. Området ble bygget ut på 50-tallet, i en tid hvor man kanskje tenkte annerledes enn i dag. Over tid ble det, ledd for ledd, investert enorme ressurser på Vårberget, slik at en flytting ikke var det mest praktiske.
– Hvis anlegget var et helt nytt prosjekt og skulle settes opp i dag, kunne det teknisk sett vært plassert et annet sted, sier en kilde i E-tjenesten.
Kostnadene og utfordringene med en flytting i dag, med alt som allerede er etablert i området, ville nok likevel bli alt for store til at det ville la seg gjøre i praksis.