Mannen i 60-årene ble i Øst-Finnmark Tingrett dømt for overgrep mot sin datter til tre og et halvt års fengsel samt en erstatning på over en million kroner.
Retten vurderte de åtte vitnene som svært troverdige, og finner at forklaringene deres underbygger fornærmedes forklaring. Den domfelte mener seg fortsatt uskyldig, selv om han i retten hevdet det er perioder av livet han ikke husker noe av. Hovedforhandling ble avholdt 13., 14. og 15. mai 2019 i Øst-Finnmark Tingrett.
Utsatt for et massivt antall overgrep
Fornærmede forklarte at overgrepene skal ha skjedd flere ganger i uken i en periode på om lag syv år fra hun var to-tre år gammel.
Domfelte mener forklaringen er løgn og at datteren er en lystløgner som er ute etter sympati og erstatning. Mannen forklarte videre at på grunn av høyt alkoholforbruk er det perioder av livet han ikke husker noe av.
I rettsaken forklarte flere vitner seg om «grenseoverskridende atferd» fra domfelte. To andre forhold, mot to forskjellige personer så langt tilbake som på 70-tallet, ble etterforsket, men ble henlagt som foreldet. Retten tok ikke stilling til disse forholdenes straffbarhet, men vurderte vitnene som svært troverdige og at de underbygget fornærmedes forklaring.
Retten var ikke i tvil om at tiltalte har forholdt seg slik som fornærmede har forklart, og fant det bevist utover rimelig tvil at fornærmede har blitt utsatt for et massivt antall overgrep.
«Tiltalte har gjennom en årrekke vist et fast forbrytersk forsett. Han har på en planmessig og kynisk måte begått handlingene. Tiltalte har bevisst utnyttet sin rolle som omsorgsperson overfor et lite barn som var helt uten mulighet til å verge seg. Tiltaltes iver etter å få utført overgrepene var også svært stor, i en slik grad at overgrepene ble en del av fornærmedes hverdag. Tiltalte viste ved sin forklaring i retten at han har ikke tatt innover seg den betydelige skade han har påført sin datter», står det å lese i dommen.
3 år og 6 måneder fengsel
Domfelte skal ikke ha brukt vold eller trusler, men «utnyttet i stedet den nære relasjon og det tillitsforholdet han hadde til fornærmede». Saken gjelder etter rettens syn handlinger tiltalte har foretatt ved å målrettet manipulere, lokke og lure datteren.
Etter rettens oppfatning er det heller ingen tvil om at fornærmede har fått betydelige helseskader som følge av overgrepene.
«Retten er overbevist om, utover enhver rimelig og fornuftig tvil, at tiltalte har begått gjentatte overgrep mot fornærmede fra hun var fire år frem til 1997, da hun var 11 år. Overgrepene fant i all hovedsak sted mens fornærmede var under 10 år, og retten er ikke i tvil om at fornærmede som følge av overgrepene har fått betydelige helseskader.», heter det i dommen.
I tråd med aktors påstand ble tiltalte dømt til 3 år og 6 måneder fengsel med fratrekk for 42 dager varetekt. I tillegg ble han dømt til å betale oppreisningserstatning på 250 000 kroner og ménerstatning på 810 000 kroner, samt 6 530 kroner til fornærmedes medisinske utgifter.
«At det har gått lang tid fra handlingene opphørte til forholdet ble meldt til politiet, tillegges en viss vekt. Utover dette har retten ikke funnet formildende omstendigheter som den finner grunn til å fremheve», heter det i den enstemmige dommen.
Anket dommen
– Dommen ble anket så fort den var forkynt. Han er uenig i domfellelsen i sin helhet og vil anke den fordi han fastholder at han ikke har begått straffbar handling, sier mannens forsvarer, Jens Bernhard Herstad, ifølge iFinnmark.no.
Man kan anke en dom over:
- Bevisvurderingen under skyldspørsmålet, hvis du mener kravene for straff ikke er oppfylt
- Lovanvendelsen under skyldspørsmålet, hvis du mener loven er tolket feil
- Utmålingen av straffen
- Erstatning, inndragning, tap av førerrett eller lignende
- Feil ved saksbehandlingen
«Lagmannsretten kan nekte å behandle anken hvis retten kommer til at det er klart at dommen ikke vil bli endret. Hvis saken gjelder en forbrytelse som kan føre til fengsel i mer enn seks år, vil lagmannsretten vanligvis behandle anken. Lagmannsretten kan likevel nekte å behandle anken hvis den gjelder et spørsmål av mindre betydning, eller hvis det ellers ikke er grunn til å fremme anken», heter det i Veiledning Til Domfelte i Tingretten.