Østhavet
5 minutter lesetid

Nessebys ordfører må stoppe giftutslipp som går rett ut i sjøen

I Nesseby har det vært lakseoppdrett i 18 år. Det kan bety at 24.000 kg giftig notimpregnering, som kobberoksid, dikobberoksid, tralopyril eller sinkpyrithion, er vasket direkte ut i sjøen.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Stoffene er vannoppløselig. Giftstoffene er dermed spred i vannet over hele indre del av fjorden, som et usynlig fargestoff.

Nesseby kommune har ingen opplysninger om dette. Kommunen fører ikke tilsyn med hva som brukes i notimpregneringen, som vaskes og blør ut i sjøen, direkte inn i fjordtorskens gyteplass. Skadevirkningene av giftstoffene er grundig dokumentert.

Konsekvensene er dramatiske. Det skjer ingen gyting. Fjordtorsken er rødlistet. Fangstinntektene fra fjordtorsken er kraftig redusert. Hevdvunne fangstplasser er gått tapt. Ganvikbukta og Latnæringen, der man før dreiv et fiske, er i dag en søppeldynge med slam.

Øst-Finnmark Kystfiskarlag har fått innsyn i søknadene, som oppdrettsselskapet har sendt til Nesseby kommune. Søknadene har ikke opplysninger hva slags stoffer, som er brukt som notimpregnering, eller hvordan stoffene påvirker livet innerst i Varangerfjorden.

Kommunen har, og har hatt et selvstendig ansvar for å foreta risikovurdering av giftstoffene siden år 2007, da Salmar Nord AS startet oppdrettsvirksomhet i kommunen. Nå søkes det nok en gang om å flytte merdene til områder med friskere vann, det fordi fiskekjøttet til laksen i merdene, der de står nå, nærmer seg den øvre tillatte grenseverdi for skadelige stoffer i mat. Søknaden om flytting må avslåes.

Stoffer, som brukes eller har vært brukt til notimpregnering, er kobberoksid, tralopyril og sinkpyrithion. Dette er svært giftige stoffer, som selv i små mengder dreper krill, rødåta og krabber, og fører til at krabbe og andre skalldyr blir helsefarlig å spise. Impregneringsstoffet tralopyril, som det brukes mye av, er et stoff som hindrer reproduksjon ved at avkom forgiftes.

Impregneringen blør gradvis av nøtene når de er i bruk. Samtidig høytrykksspyles eller børstes de jevnlig, det for å holde nøtene fri for groe. På denne måten havner farlig giftstoffer direkte ut i sjøen. Etter en tid er impregneringen for det aller meste vasket vekk og ut i sjøen. En liten del av stoffene blir liggende under merdene, mesteparten tas opp i vannmassene og forplanter seg over store avstander, også til fiskeplassene der folk henter sin egen matfisk.

Etter en syklus på 18 måneder settes ny lakseyngel i merdene, men da er stoffene blødd, spylt og børstet av notlinen, da benyttes anledningen til å sette på plass igjen nye impregnerte nøter. Gjennom årene med oppdrett er det dermed vasket svært store mengder giftstoff inn i fjorden. Giftstoffene er ikke blitt borte. De er fortsatt der. Det tilføres stadig mer gift så lenge dagens oppdrettsvirksomhet fortsetter.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Dette er oppskriften på å ødelegge gyteplassen til fjordtorsken og det lukrative kongekrabbefisket, og som fiskere og fiskekjøpere i Varangerområdet har investert store beløp i. Det har pågått siden oppstarten i 2007. Den viktigste gyteplassen for fjordtorsken er i ferd med å ødelegges fullstendig.

Øst-Finnmark Kystfiskarlag har bedt kommunen redegjøre for beregnet utslipp av arsen, kobber, sink og glyfosat ved fòring av fisk, og planlagt bruk av kobberoksid, dikobberoksid, tralopyril (PFAS) eller sinkpyrithion ved impregnering av notlinet ved anleggene for fiskeoppdrett i Nesseby kommune. Alt dette er det fullt mulig å kunne redegjøre for.

Plan og bygningsloven pålegger kommunen undersøkelsesplikt, tilsynsplikt, handleplikt, avvergingsplikt og ettersyn. Nesseby kommune har ikke gjort denne jobben. I sin ytterste konsekvens er dette straffbart, om dette er unnlatt gjort med overlegg.

Nesseby kommune skriver til Øst-Finnmark Kystfiskarlag på lagets henvendelser til kommunen. «Arkivet i Nesseby kommune har ikke funnet dokumenter som omhandler opplysninger som etterspørres i mottatt innsynsbegjæring».

Giftutslippet direkte ut i Varangerfjorden er en svært alvorlig sak. Nesseby kommune er i brudd med de plikter kommunen har for giftutslipp. Nå kreves det handling fra Nesseby kommune, som stopper giftstoffene, rett ut i sjøen.

Arne Pedersen, leder av Øst-Finnmark Kystfiskarlag