Som ordfører i Vardø kommune er det med stor entusiasme jeg ser hvordan nye energiløsninger, som de beskrevet i «Menon-publikasjon nr. 77/2024 Ringvirkninger av kjernekraftanlegg i Halden kommune». Rapporten viser hvordan etablering av et kjernekraftanlegg med Small Modular Reactors (SMR) kan ha omfattende positive ringvirkninger for sysselsetting, verdiskaping og stabil energitilgang – og jeg ser for meg at slike konsepter kan tilpasses og gi store fordeler i Finnmark.
SMR-teknologien representerer en ny og effektiv måte å produsere energi på. I motsetning til tradisjonelle kjernekraftverk, er SMR-anlegg mindre i skala, mer fleksible og enklere å bygge. De er designet for å kunne produseres i moduler, som reduserer byggetid og kostnader, samtidig som de gir mulighet for tryggere drift. Dette er spesielt viktig for Finnmarker som vår, hvor tilgang til stabil og rikelig energi kan være nøkkelen til å tiltrekke ny industri og styrke eksisterende arbeidsplasser.
Positive effekter for sysselsetting og verdiskaping
Menon-rapporten viser til at et SMR-anlegg i Halden med en kapasitet på 300 MW kan skape rundt 535 årsverk i driftsfasen alene. En betydelig andel av disse årsverkene, over 400, vil være lokalt forankret i kommunen hvor anlegget ligger. I tillegg kommer ytterligere arbeidsplasser som oppstår i verdikjeden rundt anlegget, fra leverandører til tjenestetilbydere. For et anlegg med kapasitet på 1200 MW, som kan være aktuelt for å dekke behovet til kraftkrevende industri, kan dette tallet mer enn dobles.
Verdiskapingen er like imponerende. Med en årlig verdiskaping på anslagsvis 875 millioner kroner for et 300 MW-anlegg, vil dette ikke bare bidra til lokal økonomisk styrking, men også ha betydelige nasjonale effekter. Dette er ressurser som kan investeres i utdanning, helse og velferdstjenester, til glede for hele landet.
Et nøkkelanlegg for kraftkrevende industri
Et kjernekraftverk av SMR-typen gir også unike muligheter når det plasseres i nærheten av kraftkrevende industri. Et godt eksempel på dette er Melkøya, hvor betydelige mengder energi brukes til å prosessere naturgass. Ved å koble SMR-anlegg direkte til slike industrianlegg kan man oppnå betydelige besparelser i form av redusert energitap og lavere kostnader knyttet til nettleie. Dette gir ikke bare økonomiske fordeler, men bidrar også til å redusere karbonavtrykket, ettersom kjernekraft er en utslippsfri energikilde.
Samtidig kan SMR-anlegg bidra til å øke konkurransekraften for norsk industri. Ved å sikre stabil og rimelig krafttilgang, blir det lettere for kraftkrevende bedrifter å opprettholde produksjon i Norge fremfor å flytte den utenlands. Dette kan bidra til å sikre arbeidsplasser, samtidig som vi styrker Norges posisjon som en grønn industrinasjon.
Behov for en balansert energiløsning
Selv om vindkraft har blitt fremhevet som en viktig del av fremtidens energiløsning for Finnmark, er det tydelig at det alene ikke kan dekke de stadig økende behovene. Vindkraft krever store arealer og kan ha betydelige konsekvenser for samisk reindrift, ettersom det ofte etableres i områder som overlapper med viktige beiteområder. Dette har allerede skapt utfordringer for samiske interesser og viser behovet for en balansert tilnærming til energiproduksjon.
SMR-anlegg representerer her en mer kompakt og mindre inngripende løsning. Ved å integrere kjernekraft som en del av energimiksen kan vi sikre stabil og pålitelig kraftforsyning, samtidig som vi reduserer presset på sårbare økosystemer og samisk kultur. Dette gir oss en unik mulighet til å kombinere teknologisk fremskritt med respekt for lokalsamfunnet og naturressursene.
Et framtidsrettet enstemmig bystyre
Bystyret i Vardø kommune gjennomførte et framtidsrettet enstemmig vedtak om å se på kjernekraft som en del av energimiksen i Norge når det gjelder å skape nye muligheter for vekst og utvikling. Kjernekraft, og spesielt SMR-teknologien, gir oss en spennende mulighet til å utforske hvordan vi kan bli en del av det globale grønne skiftet. Ved å tiltrekke investeringer i energiproduksjon, kan vi skape en plattform for videreutvikling av våre lokale næringer, samtidig som vi reduserer klimaavtrykket.
For oss i nord er det spesielt viktig å utnytte synergiene mellom energiproduksjon og industri. SMR-anleggets fleksibilitet og relativt lave krav til areal gjør det mulig å plassere det nær kraftkrevende industri som sjømatproduksjon, metallindustri og andre viktige sektorer for Nord-Norge. Samtidig gir slike anlegg oss mulighet til å utvikle et spesialisert kompetansemiljø rundt kjernekraft, noe som kan skape varige arbeidsplasser og styrke vår posisjon i et globalt marked.
En felles innsats for fremtiden
Med nordområdesatsning, forsyningssikkerhet og viljen til å investere i industri og infrastruktur, kan vi legge grunnlaget for en sterk og bærekraftig fremtid for hele Finnmark. Vi må tenke langsiktig og våge å investere i løsninger som sikrer varig vekst, samtidig som vi ivaretar de unike verdiene og ressursene som vår Finnmark representerer.
Jeg ser frem til å fortsette å utforske hvordan vi kan hente inspirasjon fra prosjekter som dette for å styrke vår egen kommune. Samtidig ser jeg frem til at Energidepartementet starter konsekvensutredningen for et kjernekraftanlegg i Vardø og Finnmark snarest. Da vil vi få fram alle positive og negative sidene.
Tor-Erik Labahå (Sp), ordfører i Vardø kommune