Finnmark Senterparti er dypt bekymret for utviklingen i Nord-Troms og Finnmark, der andelen ilandført fisk har falt dramatisk fra 24 % i 1985 til kun 8 % i 2021. Denne nedgangen har hatt store konsekvenser for bosetting og rekruttering i kystsamfunnene i nord. Vi mener årsaken ligger i fiskeripolitikken som over tid har favorisert storskalaflåter, kvotehandel og privatisering, på bekostning av lokale interesser og fellesskapets verdier.
For oss var gjenopprettelsen av Finnmark og Troms som egne fylker 1. januar 2024 en viktig seier for lokaldemokratiet. Sammen med initiativet for en utvidet Fisk- og kystallianse peker vi på hvor avgjørende det er å ta tilbake kontrollen over verdens rikeste fiskefelt for å sikre en fremtid for folk i regionen.
Kvotemeldingen
Den nye kvotemeldingen som ble vedtatt den 12. januar 2024 løser ikke problemene for kystflåten og har derfor møtt sterk kritikk Finnmark Senterparti. Vi mener den ikke adresserer de store problemene i dagens fiskeripolitikk, blant annet er følgende:
1. Plikttrålere og Røkke-raidet: Kvotemeldingen unnlater å håndtere situasjonen rundt plikttrålerne, hvor mesteparten av fangsten fortsatt eksporteres uten fordeler for lokale kystsamfunn.
Stortingets flertall vedtok at Stor Kyst får beholde deler av strukturkvotene i flere år framover.
2. Landindustrien overses: 17 kystsamfunn som har mistet plikttrålerne nevnes ikke i meldingen, til tross for de store økonomiske og sosiale konsekvensene dette har hatt.
3. Manglende åpenhet: Kvotemeldingen offentliggjør ikke verdiene knyttet til kvotene, slik Riksrevisjonen har krevd. I stedet foreslås det å nedsette et utvalg for å utrede dette etter at meldingen er vedtatt.
Vi frykter at meldingen vil akselerere sentraliseringen av fiskeressursene, svekke små kystsamfunn ytterligere og føre til at flere kvoter selges ut av lokalsamfunnene.
Våre krav
Vi krever fortsatt at kvotehandelen stanses og at strukturkvotene tilbakeføres som uomsettelige distriktskvoter, som skal forvaltes av kommunene. Dette vil sikre at kvotene forblir i de lokalsamfunnene som er avhengige av fiskeressursene. Vi foreslår også å opprette et fond for å finansiere hjemfall av fiskekvoter til lokalsamfunn.
Gjennom uomsettelige distriktskvoter ønsker vi å gjenreise en fiskeripolitikk som sikrer rettferdig fordeling, bærekraftige forvaltning av fiskeressurser og levedyktige kystsamfunn. Vi viser til anbefalingene fra Smith-utvalget i NOU 2008:5, som peker på at aktive fiskere bør få løyve til å fiske på distriktskvoter, som deretter overføres til nye fiskere når de legger opp.
Vårt oppgjør med privatisering og sentralisering
Vi mener dagens fiskeripolitikk representerer en kynisk privatisering av fellesskapets ressurser, der fiskeressursene – det norske folkets arvesølv – samles på færre hender og større konsern. Vi retter særlig kritikk mot finansnæringen, lobbyister og enkelte politikere som vi mener leder dette «ranet» av kystens fremtid.
Vår visjon er en politikk som setter folk og lokalsamfunn først, med en rettferdig fordeling av fiskeressursene som grunnlag for en bærekraftig fremtid for kysten i nord.
Stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen, Finnmark Senterparti.