Jeg registrerer at Aronsen ønsker å flytte fokus fra den sentrale problemstillingen i mitt innlegg, 26. november, og over på Varanger museum.
Det kan være lett å kaste seg over tastaturet og bruke all plass for å tilbakevise feilaktige og misvisende påstander fra Aronsens side. Er man ikke oppmerksom evner dette til å fjerne oppmerksomheten fra det som er selve kjernen i saken, nemlig Vardøhus museumsforenings nåværende styringsprinsipper. Her har Aronsen åpenbart ingen svar å tilby offentligheten.
Jeg vil derfor be Aronsen om konkrete svar på følgende:
- Kan Aronsen dokumentere at nåværende ledelse i Vardøhus museumsforening har ervervet sine posisjoner gjennom demokratiske og transparente valg på foreningens årsmøte?
- Hva er kriteriene for å bli medlem i Vardøhus museumsforening?
- Har medlemmer i foreningen tilgang på nåværende vedtekter og innsyn i beslutningsprosessene?
- Vil Vardøhus museumsforening utlevere eller erstatte museets bøker, varer, inventar som nå befinner seg på Pomormuseet, og vil Vardøhus museumsforening utlevere samlingene etter Norges Bank til oss?
Vardøhus museumsforening har over mange år tatt beslutninger som har hatt store konsekvenser for Vardø museums drift og faglige arbeid. Vi er derfor i vår fulle rett til å undersøke om disse beslutningene er forankret i medlemsmassen. Jeg er kjent med at foreningen i 2019 hadde 43 medlemmer.
Så, til påstander i Aronsens innlegg:
- Museet har ikke tilbakeført forvaltningen av Pomormuseet til foreningen
Derimot har Vardø museum for et år siden tilbakeført det økonomiske ansvaret til foreningen, enn så lenge museumsforeningen ikke vil inngå en skriftlig avtale. Vardø museum har ved to anledninger, våren 2024, bestridt at Vardøhus museumsforening har forvaltningsretten til samlingene. - Museet har vært dårlige bygningsforvaltere av Brodtkorbsjåene
Det har Aronsen helt rett i. Grunnen til det er ganske enkel: i 2017 informerte foreningen oss og Finnmark fylkeskommune, om at Vardø museum ikke hadde tillatelse til å utføre restaureringsarbeid på Pomormuseet. Museet var på denne tid midt i en restaureringsprosess for å kunne reparere taket på Pomormuseet. Det samme gjelder Ronthigården. Da museet i 2018 fikk tilskudd på kr. 400 000 fra Finnmark fylkeskommune for restaureringsarbeid på Ronthigården, valgte foreningen å trekke tilbake tillatelsen for at vi kunne utføre restaureringsarbeid. Resultatet var at museet måtte betale midlene tilbake til fylkeskommunen.
- Om Varanger museums kompetanse til å forvalte Vardøs historie
Varanger museum har en utmerket stab med høy kompetanse. Kommunene velger selv representanter til styret. - Om «Tvilsomme» styrevedtak i Varanger museum
Sak 19/23 er ifølge protokollen en vedtakssak, og ikke en informasjonssak. Personlige bindinger er vanligvis en naturlig årsak til inhabilitet. Dersom en representant selv tar ansvar for at habilitet blir vurdert, så er det anledning til å kalle inn vara. - Avdelingsleder (undertegnede) skal visstnok ikke hatt tilgang på referat etter dialogmøtet 22. nov.
Jeg hadde tilgang til referatet et par minutter etter at dette var journalført av Vardø kommune. Jeg kan forsikre om at jeg er i jevnlig dialog med direktør og representanter for styret. Jeg har ikke opplevd at det foreligger noe informasjonsunndragelse fra styret, i saker som vedrører Vardø.
Jeg imøteser Aronsens svar på mine spørsmål.
Inger Lene Nyttingnes, avdelingsleder ved Vardø museum
Endringer:
29. november 2024 kl. 16.00: Rettet ordet «søknadsprosess« til «restaureringsprosess» i setningen: «Museet var på denne tid midt i en søknadsprosess for å kunne reparere taket på Pomormuseet».