Regjeringen styrker motstandskraften og beredskapen i Finnmark. Befolkningens egenberedskap står helt sentralt i arbeidet med økt motstandskraft. En befolkning med høy egenberedskap bidrar til å redusere arbeidsmengden til nødetater under uønskede hendelser, slik at disse kan prioritere de områdene med størst behov først. Egenberedskap handler også om å være mentalt forberedt på at noe uforutsett kan inntreffe.
Også kommunene er svært viktige for samfunnets motstandskraft. Kommunene er viktige for grunnberedskapen i hele landet, og for innbyggernes trygghet i hele krisespekteret. Alle hendelser og kriser skjer i en kommune.
Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen stiller større krav til beredskap og motstandsdyktighet. Finnmark er en særlig viktig region i den sammenheng. Et styrket totalforsvar betyr en sterk og tydelig samordning mellom alle ledd i samfunnet.
Som en følge av Russlands invasjon av Ukraina har den sikkerhetspolitiske situasjonen endret seg. Det utfordrer oss på nye måter. Samfunnet står overfor sammensatte trusler i form av et bredt spekter av virkemidler, som for eksempel påvirkningsoperasjoner, cyberoperasjoner, økonomiske oppkjøp av eiendom og sabotasje på infrastruktur for å nevne noe. For regjeringen er det avgjørende å møte denne situasjonen med tiltak. Det gjelder både styrking av våre etater, regelverksutvikling og styrking av vår alles motstandskraft.
Derfor forsterker regjeringen tiltakene for å øke vår motstandskraft. Vi styrker hele den sivile beredskapen. For eksempel styrker vi politiet med 2,4 milliarder, og vi styrker PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Kommunene har alltid hatt viktige samfunnssikkerhetsoppgaver, for befolkning og lokalsamfunn, og som lokal fagmyndighet. Når det skjer hendelser som setter den kommunale beredskapen på prøve, er det viktig at staten stiller opp for å bistå, veilede og støtte kommunen i beredskapsarbeidet. Derfor styrker regjeringen kapasiteten med 34 millioner til dette målretta tiltaket gjennom statsforvalterne. Dette vil styrke kommunenes beredskapsarbeid, og det vil bedre beredskapen i Finnmark.
I neste års statsbudsjett setter regjeringen av midler til et pilotprosjekt for å styrke totalforsvaret, beredskapen og den sivile motstandskraften i Finnmark. Piloten er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Forsvaret og Finnmark politidistristrikt. Gjennom prosjektet får blant annet ungdom i Finnmark opplæring i samfunnssikkerhet og beredskap. Dette vil være banebrytende. Dette er et svært konkret tiltak som sørger for å gjøre både ulike generasjoner, kommuner og relevante etater forberedt på den nye situasjonen vi står i. Senterpartiet og Arbeiderpartiet lytter til gode innspill – og støtter tiltak som bidrar til å styrke vår motstandskraft.
Kommunene i Finnmark, gjennom Øst-Finnmarkrådet og Vest-Finnmarkrådet, har over tid satt dette temaet på dagsorden. Det siste året har kommunene, i felleskap med statsforvalteren, politiet og forsvaret, også løftet temaet. Regjeringen følger nå opp.
En motstandsdyktig befolkning handler om at hver og én av oss bidrar med det vi kan. Derfor er det viktig at vi alle er bevisste på vår egenberedskap. Vår egenberedskap skal sette oss i stand til å håndtere strømutfall, situasjoner som gjør at vi blir avkoblet resten av verden og hendelser i det øvre krisespekteret. Et viktig grep som nå er gjort er at egenberedskapsrådene også omfatter råd om hva den enkelte kan gjøre for å identifisere feil- og desinformasjon. I krisesituasjoner kan feilinformasjon raskt spre seg. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil i forbindelse med egenberedskapsuka 2024 sende ut de oppdaterte egenberedskapsrådene i postkassen til alle landets husstander.
Statsbudsjettet for 2025 gir et løft for beredskapen i Finnmark.
Hans-Petter Aasen (Sp), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet