Sommeren er over og møteaktiviteten starter opp igjen. Jeg har gjort med en betraktning nå iløpet av sommeren.
Jeg opplever nå mer splittelse enn noen gang i min politisk karriere. Splittelse i befolkningen, splittelse i politikken og splittelse i samholdet.
Hvorfor det? En ting jeg mener kan være en medvirkende årsak er mangelen på forankring. Hvor kommer mange av de utspill man ser i aviser og sosiale media fra? Ikke ofte nok fra vedtak gjort i politisk organ i alle fall. Riving av monumenter og justere kommunegrenser er prakteksempler på dette.
Min oppfatning er at en god ordfører er møteleder, hvor målet er å få fram et vedtak forankret i bredest mulig flertall, helst enstemmig om mulig. Når så vedtaket er gjort er det ordfører sin oppgave å følge opp vedtaket og jobbe fram det flertallet har bestemt. En annen ting, og kanskje viktigst av alt, han skal være en samlende person. En leder som drar lasset og får befolkningen med seg. Slik det er nå, føres en konfrontasjonspolitikk, hvor folk settes opp mot hverandre, hvor å si i fra blir hugd ned og latterliggjort og ikke tatt på alvor.
Det er nok av dagsaktuell politikk og ta av, eller er det slik at ikke ordføreren forstår sin rolle? Den måten man skulle tro de fleste ønsket å markere seg på er på den positive måten. Med å jobbe fram viktige saker, gladsaker og andre positive tiltak. Man skal selvfølgelig tør å ta upopulære valg, og å stå i de. Men da hadde det vært en fordel at de hadde vært forankret og bestemt av et flertall der folk har fått sagt sin menig og deltatt i debatten.
Det er ikke praksis nå. Et valg man må stå for selv. Som folkevalgt og innbygger er det naturlig å spørre om ordføreren har god nok styring på oppfølgning av politiske vedtak eller om han er mest opptatt å rope ut i media og skape uro ?
Hvordan har det vært jobbet med strategisk næringsplan?
Hvordan har det vært jobbet med dagsaktuell politikk for barn og ungdom, om minibank, eldrepolitikk, venteliste i barnehagen, lekeplasser og sikker skole- og barnehagevei?
Hvordan har det vært jobbet med å følge opp bystyrets vedtak i budsjettet for 2024? Eller andre vedtak som ikke er gjennomført. Bare en tur innom protokollen for budsjett 2024 gir mange fine, konkrete arbeidsoppgaver å følge opp.
Det finnes ikke en fasit på politikk, men det finnes hjelpemidler. Det finnes lover og regler, det finnes vedtak og det finnes personene som bruker mye av sin fritid på å være lokalpolitiker. Her er min mening at hjelpemidlene ikke benyttes godt nok. Som gruppeleder for Vardø Arbeiderparti sin bystyregruppe skulle jeg mer enn gjerne fått muligheten til å preppe gruppa før viktig behandlinger i bystyret. Nå går det meste via media, og det blir feil uansett hva vi gjør. Både om vi sitter stille eller kommer med motsvar.
Av og til tar ting lang tid, og noen ganger går det fort. Det burde være tid til involvering og debatt. Det er politikk vi holder på med, og vi er valgt av befolkningen som deres tillitsvalgte.
Det er nesten så man kan stille spørsmål om ordfører mener han ikke trenger utvalg, formannskap og bystyret?
Nicklas Kofoed Malin, gruppeleder Vardø Arbeiderparti