Tilsvar til Nicklas Kofoed Malin, gruppeleder Vardø Ap.
Jeg vil starte med at jeg er helt enig i ditt utsagn: «Min oppfatning er at en god ordfører er møteleder, hvor målet er å få fram et vedtak forankret i bredest mulig flertall, helst enstemmig om mulig.», men vi må kunne starte og føre en samfunnsdebatt sammen med lokal samfunnet før de formelle prosessene med vedtak i politikken.
Som ordfører ser jeg det som en av mine viktigste oppgaver å skape rom for en åpen og inkluderende samfunnsdebatt. For å sikre at politiske saker som angår oss alle blir diskutert på en grundig og rettferdig måte, må vi som lokalsamfunn legge til rette for at alle innbyggerne får muligheten til å delta og bli hørt. Det er også min oppgave å sørge for at vi har arenaer hvor vi kan møtes, diskutere og sammen finne de beste løsningene på utfordringene vi står overfor.
Jeg ønsker å skape en dialog der vi, som lokalsamfunn, aktivt deltar i utviklingen av vår kommune. Dette handler ikke bare om formelle møter, men også om å være tilgjengelig for samtaler i ulike sammenhenger – enten det er gjennom folkemøter, åpne dialogforum, ungdomsklubben eller på digitale plattformer. Jeg vil at terskelen for å engasjere seg skal være lav, slik at alle føler seg inkludert , hørt og ivaretatt.
Når vi står overfor politiske valg som påvirker hverdagen vår, er det viktig at vi lytter til innbyggernes meninger og bekymringer. Jeg ser på min rolle som en brobygger mellom innbyggerne og de politiske beslutningsprosessene. Ved å lytte til hva innbyggerne har å si, kan jeg bringe deres stemmer inn i debatten og sørge for at de blir en del av de politiske diskusjonene. I sommer har det vært flere saker som har skapt debatt. I reiselivsforumet ser vi nå en optimisme blant byens næringsliv for de mulighetene vi har igjennom stedsutvikling. Et voksende reiseliv som vil skape mange nye muligheter for oss som bor i Vardø kommune. Dette skaper debatt hvor vi uttrykker enighet eller uenighet i et felles mål om vekst i Vardø.
Oppsigelsen av vennskapsavtalen med Arkhangelsk by har skapt en annen debatt som har ført til mere bevissthet om baktankene til russiske sentralmyndigheter igjennom flere tiår med «folk til folk samarbeidet», alle de «minnesmerkene» som har vært ført opp med god støtte, påvirkning og vilje fra russiske sentralmyndigheter.
Selv om debatten er «negativ» eller «positiv», så må vi ta debatten i media, sosiale medier, på gata og i møter for å finne de beste løsningene sammen til en forankring i et eller flere bystyrevedtak.
Jeg tror på verdien av åpenhet. Gjennom aktiv kommunikasjon og tydelig formidling av komplekse saker, kan jeg bidra til at samfunnet forstår beslutningsgrunnlaget og sakene som ligger på bordet. Det er avgjørende at innbyggerne føler seg informert og involvert i politiske beslutningsprosesser som påvirker fremtiden vår. Jeg vil gjøre det enklere for alle å følge med på hva som skjer, og jeg vil sørge for at vi sammen skaper et mer deltakende lokalsamfunn selv i uenigheter.
Som ordfører er det også min oppgave å fremme saker som har stor betydning for vår felles fremtid. Mitt mål er å sørge for at vi sammen tar gode, bærekraftige valg som vil komme oss alle til gode – nå og i fremtiden.
Jeg inviterer alle til å delta i viktige samfunnsdebatter. Det er gjennom dialog og samarbeid i samfunnet vi finner de beste løsningene, og jeg vil gjøre mitt for at hver eneste stemme blir hørt. Slik kan vi, sammen, bygge en sterkere og mer inkluderende kommune selv om man er uenig i debatten.
Og ja, selvfølgelig trenger vi alle råd, utvalg, formannskap og bystyret.
Tor-Erik Labahå, Ordfører Vardø kommune