Tidligere i sommer strømmet titusenvis av håpefulle barn og ungdom fra hele Norge, ja til og med fra utlandet, sammen for å delta i verdens største fotballturnering for barn og unge. Norway Cup har blitt ett av de viktigste arrangementene og en av de stolteste tradisjonene vi har. Og selv om vi med rette vier mye oppmerksomhet til de håpefulle som kjemper for klubben sin på banen, er det tusenvis av frivillige og titusenvis av dugnadstimer som ligger bak minnene som skapes på banen.
I lang tid før det blåses til kamp på Norway Cup, trener spillerne. På gressletter, på løkka eller i større anlegg. For å lykkes med å skape den idrettsgleden vi ser på banen, må vi først lykkes i å gjøre tilbudene tilgjengelige. Da trengs det anlegg som kan ta imot barn og unge. Det forutsetter flere frivillige og at det ikke «koster skjorta» å være medlem og å delta på aktivitetene.
Det som er sikkert, er at det å avvikle Norsk Tipping – slik FrP har foreslått gjentatte ganger i Stortinget – vil bety en dramatisk forverring av våre muligheter til å tilrettelegge for den aktivitet vi vil tilby barn og unge. Når vi har økt anleggssatsingen betydelig, har det skjedd via spillemidler fra Norsk Tipping. Når vi ser at frivilligheten er offensiv igjen etter pandemien, er et bidrag til det at inntektsgrunnlaget er styrka gjennom full momskompensasjon som gjør det mulig å bruke mer tid til aktiviteter og mindre til salg av dopapir. Og, når familier sliter økonomisk, har vi sammen med idretten selv lagd tilskuddsordninger som skal gi barn og unge tilbud uavhengig av familieøkonomien.
Sammen med NIF har vi for andre år på rad sørga for hhv. 125 og 130 mill. kroner som er fordelt til klubber i kommuner med særskilt store levekårsutfordringer. Vi har oppfordra til og bevilga betydelige beløp til kommunale fritidskasser, og støtta opp om gratis utlånsprosjekter som BUA. En egen tilskuddsordning med lokale tilpasninger for inkludering av barn og unge er økt, og beløper seg nå til 758 mill. kroner.
Handlingsplanen «alle inkludert» som ble lagt fram tidligere i år, bekrefter ytterligere hvor viktig vi ser på å gi alle muligheter til å få del i et fellesskap på fritida. I den signaliseres det også at vi trenger bidrag – og samarbeid – for å senke de økonomiske kravene som stilles til den enkelte for å delta, også når det gjelder utstyrshysteriet.
I sommer har vi sett hvordan frivillige ungdommer og voksne sammen med ildsjeler har bidratt til å gi barn og unge opplevelser, fellesskap og nye venner, på Norway Cup, på fotballskoler og med andre aktivitetsdager av ulikt slag. Vi er heldige som har så mange som bryr seg. Den kulturen må vi ta vare på.
Av Åse Kristin Ask Bakke, stortingsrepresentant og familiepolitisk talsperson