Saken om et tilgriset fiskarmonument og problemene med økende krykkjeinvasjon i Vardø, tok vi opp i et åpent brev til Vardø kommune i begynnelsen av juni.
Med bakgrunn i ordførerens svar og folks reaksjoner, også i sosiale medier, vil vi oppsummere saken slik:
Folkelig frustrasjon og kommunal ansvarsfraskrivelse
Den økende invasjonen av krykkjer i Vardø vekker sterk irritasjon hos innbyggere på grunn av reirbygging på og fuglbeskiting av en rekke bygg, spesielt i sentrale deler og trafikkerte områder av byen. Fiskermonumentet er bare ett eksempel. Flere uttrykker maktesløshet og sterk frustrasjon, og ber om tiltak for å motvirke denne uheldige utviklingen. Det forventes aktivt engasjement fra kommunen. Et engasjement, som dessverre ikke synes å være til stede.
Vardø kommune har ansvar for egne monumenter.
Det er et ubestridt faktum at Vardø kommune eier fiskermonumentet «Opp av hav» som ble avduket av daværende kronprinsesse Sonja i forbindelse med byens 200 års jubileum i 1989. Det ansvaret blir ikke borte selv om ordfører Labahå ikke vil vedkjenne seg dette, og møter det hele med latterliggjøring og taushet.
Vårt åpne brev skal ha blitt referert for formannskapet, som ba administrasjonen komme med en nærmere utredning av saken til høsten! Slik håndtering er det motsatte av handlekraft. Man aner at saken forsøkes begravd i byråkrati. Vi får ikke en renere by av slikt!
Faglig råd – rengjøring av monumenter er nødvendig
Aldri har fiskermonumentet vært så tilgriset som nå. Det vekker avsky hos de fleste. Noen – blant disse ordfører Labahå – mener åpenbart at dette bør være slik, under påskudd av at dritten er yndet fotoobjekt for turister. Bilder fra tidligere år viser et monument rent for krykkjeskitt, så problemet er av nyere dato. Ordførerens holdning synes å være at regnet vil vaske krykkjeskitten vekk. Vi ser alle hvor godt det fungerer.
Vi har vært i kontakt med Norsk Billedhoggerforening, og fått deres tilbakemelding om renhold av skulpturer som fiskermonumentet. Svaret fra foreningens leder Erik Steen er meget klart:
«Ja, fuglemøkk er ikke bra for bronseskulpturer. Syre i avføringen vil kunne lage flekker. Skulpturer bør vaskes ofte for å unngå skade.
Bronseskulpturer settes normalt inn med voks/varme etter patinering for å beskytte overflaten, så man bør ikke bruke vaskemidler i vannet annet enn én dråpe Zalo for å bryte overflatespenningen. Vaskevannet bør ikke være for varmt, for det løser også opp voksen. Bronseskulpturer bør etter vask vokses opp igjen».
Kanskje ordfører Labahå – i stedet for å satse på regnet – kunne tenke seg å følge dette faglige råd om rengjøring av fiskermonumentet. De øvrige monumentene som Vardø kommune eier og har ansvar for, er heldigvis ikke eksponert for krykkjeskitt på samme måte. Rengjøringsjobben er følgelig overkommelig.
Manglende kommunalt samfunnsansvar for tiltak mot krykkjeinvasjonen.
At krykkjeinvasjonen i Vardø har økt de seneste årene er synlig for alle. Byggingen av reir og nedskitning av bygninger, tiltar år for år. Sentrale deler av byen fremstår dermed ekstra forfallent og synliggjør manglende handling. Det er forståelig at frustrasjonen hos befolkningen øker.
Vardø kommune unnlater dessverre å påta seg sitt overordnede samfunnsansvar for hvordan minimere/stoppe den økende invasjonen av krykkjer til byområdet. For å oppnå dette må tiltak settes inn på flere områder. Her er rengjøring av monumenter og bygninger bare er ett tiltak.
Det vil være naturlig at Vardø kommune initierer en samlet innsats fra de ulike aktørene som må involveres; berørte huseiere, naturvernmyndigheter og fugleforeninger? Dette for å få i stand felles holdninger, felles innsats og et felles blikk mot en fremtidig ren og pen Vardø by.
Svavar Bjørnsson
Thor Robertsen