Ikke siden 60-tallet har krisa i kyst-Norge vært verre.
Da tok APs statsminister Einar Gerhardsen grep og fikk vedtatt et «storskøyte-program» til Finnmark. Det skulle gis spesielle vilkår for lån i Statens Fiskarbank, staten skulle gi gode lånevilkår til bygging av 10 fartøyer over 75 fot.
I 1978 tok APs statsminister Bratteli grep for ytterligere å beskytte kystfiskernes rett til de kystnære områdene.
Forbud mot fornying av trålerflåten fra 1978 til 1985 ble innført av den norske AP-regjeringen som en del av fiskeripolitikken. Målet var å regulere trålerflåtens størrelse og aktivitet for å bevare fiskeressursene og beskytte kystfisket.
Høyres statsminister Kåre Willoch opphevet imidlertid forbudet i 1985, vi vet hva resultatet er blitt, en sysselsettingskatastrofe og tilnærmet avfolkning av kyst-Norge.
Det Norske Arbeiderparti sluttet ikke med dette å kjempe for retten til kystens fortsatte eksistens.
Da Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen innførte tidsubegrensede fiskekvoter i perioden 2001-2005 var Helga Pedersen (Ap) snar som fiskeriminister i 2007. Da innførte hun en tidsavgrensning på 25 år for de som hadde fått tildelt evigvarende kvoter.
Saken har vært behandlet i tre rettsinnstanser hvor Høyesterett til slutt slo fast følgende:
- Høyesterett har avsagt sin dom om tidsbegrensning på fiskekvoter, som altså ikke blir evigvarende, men følger forskriften fra 2007.
- Flertallet i Høyesterett mener at en tidsbegrensning av fiskekvotene ikke bryter med Grunnlovens § 97. De mente det heller ikke forelå konvensjonsbrudd i saken.
Arbeiderpartiet sa i en pressemelding at Høyesterett nå har slått fast at fiskeressursene er folkets eiendom, slik som oljen og vannkraften.
Men hva har AP og SP tenkt å gjøre nå? Den tafatte kvotemeldinga sier ingenting om hvordan kvotene med 25 års lånetid skal leveres tilbake. Den burde absolutt gjort det.
Hvorfor innføres det ikke forbud mot bygging av fabrikktrålere, slik at antallet kan begynne å gå nedover?
Som eksempel: Senja-rederiet Nergård alene har 13 konsesjoner på torsk, der både grunnkvoter og strukturkvoter er slått sammen. Dette fiskes med fem båter og de er alle fornyet til en kostnad på 1,6 mrd., hvordan skal disse rederier forholde seg og forberede seg til at kvotene skal leveres tilbake. For det må jo skje innen 25 år.
Jeg syntes AP må ta tak i problemet på alvor, både med langsiktige og kortsiktige tiltak, slik de tidligere har evnet å gjøre.
- Innfør forbud mot fornying av fabrikktrålere.
- Forbered innehaverne av kvoter på at de skal leveres tilbake.
- Start et finansieringsprogram fornying av større kystfartøyer som kan drive helårlig bankline og garnfiske som vil sikre fiskeindustrien nok råstoff. Om med tilstrekkelige kvoter.
- Forbehold de som er i gruppe to og på blad B større kvoter, og halver kvotene på blad A i åpen gruppe.
Arnt Jensen