11.-15. mars besøker samiske veivisere skoler i Finnmark for å holde foredrag om samisk kultur og samfunnsliv. Formålet er å øke kunnskap om samisk samfunnsliv og forebygge etnisk diskriminering.
Samiske veivisere er samisk ungdom som reiser rundt på skolebesøk i hele Norge. De samiske veiviserne har så langt besøkt skoler i nesten alle landets fylker, og dette er andre gangen de besøker skoler i Finnmark. Denne gangen går turen til Kirkenes, Vardø, Vadsø og Tana, men første stopp er Hammerfest videregående skole. På skoler i disse områdene skal to av de samiske veiviserne, Jovnna Erke Varsi Solbakk (23) og Per-Henning Mathisen (25), holde foredrag.
– Så langt på turneen har vi reist over alt i Norge, derfor blir det jo ekstra koselig å reise i nærområdene også! Jeg håper elever og lærere har mange spørsmål vi kan svare på, sier samisk veiviser Jovnna.
Viktig for å øke kunnskapsnivået
Samisk tilstedeværelse er en del av disse områdene, og tilstedeværelsen går langt tilbake i historien. De samiske veiviserne ønsker å formidle om blant annet samisk historie, men også om andre tematikker som for eksempel kulturtradisjoner, samehets og diskriminering. Ifølge Mihá-studien om unge samers psykiske helse opplever samer hets oftere enn majoritetsbefolkningen.
– Dette er et viktig arbeid for å øke kunnskapsnivået om samisk kultur og samfunnsliv. I tillegg er det også et tilbud som er godt tilrettelagt for skoler og som er gratis, sier samisk veiviser Per-Henning Mathisen.
De samiske veiviserne håper skolene blir fornøyde med besøket, og at dette er et tilbud flere skoler i Finnmark ønsker å benytte seg av i fremtiden.
Snakker om Fosen-saken
I foredragene deres snakker de også om Fosen-saken. Fosen-saken har skapt mye oppmerksomhet nasjonalt det siste året, grunnet det erklærte menneskerettighetsbruddet og sivile ulydighetsaksjoner knyttet til dette. Samme uke som skolebesøkene i Finnmark, må 18 av Fosen-aksjonistene møte som tiltalte i rettsak i Oslo tingrett.
– Dette er en sak som, for mange uten særlig kjennskap til samisk språk, kultur og historie, kan være vanskelig å forstå. Vi håper å gi et større forståelsesgrunnlag for hvorfor saker som dette er viktige kampsaker i dag, understreker Per-Henning Mathisen.
I etterkant av Fosen-aksjonene har mengden hets og diskriminering mot samer økt. Dette er blant annet noe som kommer fram i Amnesty-rapporten Negative holdninger og stereotypier om samer på Facebook (2023), der et av funnene er at hver fjerde kommentar på Facebook som omhandler samer er negative.
Stor etterspørsel
Samiske veivisere er samisk ungdom som reiser rundt på skolebesøk i alle landets fylker. Målet er å øke kunnskapen om samer til ungdom i Norge, fra samiske ungdommer selv. Samiske veivisere er en statlig finansiert ordning underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet, og drives av Sámi allaskuvla/Samisk høgskole.
Hvis man ønsker å få besøk av samiske veivisere på sin skole kan man bestille besøk av de samiske veiviserne på nettsiden: samiskeveivisere.no.
– Det er stor etterspørsel og begrenset med plasser, så det er viktig å være tidlig ute med bestillinger! For neste skoleår kan man bestille fra og med 1. august, fastslår samisk veiviser Jovnna.
Per-Henning Mathisen, Samiske veivisere
Samisk Høgskole, Kautokeino