Østhavet
5 minutter lesetid

Skoledag med poteter, mold og grønnsaker

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
FLINKE FOLK: – Det er flinke folk og dyktige biologer, sier lærer Asgeir Stanghelle om elevene sine som høster inn både tomater, agurker og urter fra skolens drivhus. Fra venstre Kim Jursberg, Amina Kalasnikova, Alisar Abras, Ingrid Andersen og Asgeir Stanghelle.

Skoleåret er godt i gang, men ikke alle skoledagene tilbringes i klasserommet. Biologielevene ved studiespesialisering og påbygg-elevene har nå startet innhøstingen av både tomater, agurker og poteter fra skolens drivhus og potet- og grønnsakåkeren sin på festningsområdet.

Både lærer Asgeir Stanghelle og elevene synes dette er morsomt og en grei kunnskap å ta med seg videre.

Saken fortsetter etter annonsen

Viktig å dyrke molda

Stanghelle forteller at de har utvidet litt fra i fjor, og at de venter en litt større avling. I tillegg til grønnsaker har de fått dyrket fram litt solbær. De forsøker også å lage kompost.

– For oss er det viktig å dyrke jorda og molden, og ta vare på den. Hvert år har vi på naturgjødsel, som vi får fra bonde Tore Solstad. Det er i utgangspunktet et tynt jord- og moldlag over skjellsanden, men vi har fått opparbeidet oss et fint område her, sier han.

NYTT OG ANNERLEDES: Amina Kalasnikova (i gul jakke), og de andre elevene synes det er fint og artig å kunne gjøre noe annet i skolehverdagen. – Det er nytt og annerledes. Så er det jo en fin kunnskap og egenskap å ta med seg videre om man ikke finner jobb senere, sier hun med et smil om innhøstingen av poteter.

Artssammensetning på Steglneset

10 år etter at minnestedet ble åpnet har også Stanghelle og elevene hans gjort et arbeid med å kartlegge artssammensetningene på Steglneset, noe de nå skal skrive rapport om.

– Det har også vært litt sommerarbeid på noen av elevene fra fjorårets biologiklasse. I samarbeid med Statens Vegvesen har de ryddet litt rundt Steilneset minnested, i tillegg til å ha passet på potetlandet, sier han.

Før minnestedet kom ble det gjort en kartlegging av naturverdiene der.

– Nå har vi gått etter og sett hvilke arter vi kan finne igjen, sier Stanghelle og forteller at de fant de fleste og at de i tillegg fant noen nye, avslutter Stanghelle. 

SELVFORSYNING: – Det burde være et mål å få regional selvforsyning. En start kan være å få kommunal selvforsyning, sier Stanghelle. Han mener flere områder i og utenfor festningsområdet kan være godt egnet til å så og dyrke til kommunes befolkning.
FLOTTE POTETER: Ingrid Andersen viser fram noen av potetene som de har høstet.
NANSEN-POTETER: Nansen-potetene som ble sådd har gitt om lag 40 kg poteter. Her er Kim Jursberg og Ingrid Andersen i fullt arbeid med å få avlingen opp av jorda.