Menighetens side


Gudstjenester påsken 2020
I lys av de strenge tiltakene regjeringen har iverksatt, ber Kirkerådet om at alle gudstjenester i Den norske kirke avlyses til etter påsken.
I mellomtiden oppfordres medlemmer og andre til å oppsøke kirken på nett.
Vi ønsker fortsatt å være til stede for alle som vil be, ha noen å snakke med eller oppleve fellesskap, men det må skje via radio, nett og Facebook.
Publikum oppfordres til å følge kirken på sosiale medier og nettsidene våre, og kontakte den lokale menigheten på telefon eller nett.

Årets fasteaksjon – blir digital og er viktigere enn noensinne!
Verden står nå overfor en pandemi, som rammer oss alle. Kirkens Nødhjelp er vi spesielt bekymret for de mest sårbare menneskene i verden. Koronaviruset kan få katastrofale konsekvenser for land med stor fattigdom og dårlig utbygde helsesystemer. Rent vann og god hygiene er livsviktige i denne ekstreme situasjonen. Både for å forebygge videre spredning, men også for å hjelpe de som allerede er rammet. Kirkens Nødhjelp er spesielt bekymret for områder med dårlig tilgang til rent vann og dårlige sanitære forhold, for eksempel flyktningeleirer og slumområder.
Støtt opp om Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Konfirmantene med flere kan ikke gå fra dør-til-dør for å samle inn penger på grunn av koronaviruset. Derfor finnes det andre muligheter for å gi penger til rent vann.
Kirkens Nødhjelp har på grunn av begrensninger knyttet til koronakrisen opprettet en digital fasteaksjon.
Aksjonen startet 22.mars. Nå oppfordres vi til å finne måter å gjøre dette kjent på, så aksjonen blir spredt til så mange som mulig.
Vardø menighet har opprettet digitale innsamlingsbøsse til inntekt for årets fasteaksjon. Disse blir brukt kreativt og spres på Facebook, og vi ber konfirmantene dele innsamlingsaksjonen digital til venner og familie.
Vi blir oppfordret til å vaske hender og å bruke vann for å bekjempe smitte av korona. I mange land er vann mangelvare og vannet er heller ikke rent. Et eksempel på hva rent vann betyr er Kirkens Nødhjelps prosjekter i Beseko i Etiopia. En brønn på 120 meters dyp sørger nå for rent og trygt vann til 8000 mennesker.

Død, liv og håp
Igjen markerer vi det utrolige og likevel grunnleggende nødvendige i den kristne kirke.
Vi har mange kristne symboler, men det symbolet som er mest kjent og mest brukt, er korset.
Jesus døde på korset langfredag. Han var dømt til døden, ikke fordi han hadde gjort noe galt, men fordi folkets ledere ville ha ham bort. Det var et justismord. Pontius Pilatus, romernes landshøvding i Jerusalem, lot seg presse til å dømme ham til døden.
Tro på Jesus er ikke en tro på at alt i livet er greit og uten problemer. Tvert imot: Jesu lidelse og død er en viktig del av vår kristne tro: vi har en frelser som vet hva ensomhet og smerte er, han vet hva det er å grue seg grenseløst. Smerten hans er helt på bristepunktet når han roper ut fra korset: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?»
Så kan vi spørre: hva døde Jesus av? På den ene side blir det riktig å si at han døde pga et justismord. På den annen side: hans død er en soningsdød for alle som tar imot ham i tro. Derfor kan vi også med full rett si at Jesus døde av kjærlighet, av sin egen kjærlighet til oss mennesker. Det er vel det det handler om i Den lille Bibel: «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv». (Joh 3,16)
Er det mulig å forestille seg at påskens budskap egentlig handler om Jesus død, og ikke mer enn det? Hvis det var slik, ville det da vært mulig å bygge en global kirke på budskapet om at en god mann døde i et justismord, fordi han elsket alle mennesker?
Historien er i alle fall ikke slik. 1. påskedag står Jesus opp igjen. Evangelisten Lukas forteller om de tre kvinnene: Maria Magdalena, Johanna og Maria, Jakobs mor. Disse verdenshistoriens første misjonærer drar tilbake fra graven og forteller til Jesu elleve disipler at grava er tom. Det tok nok sin tid å tro og skjønne at det var sant at Jesus hadde stått opp igjen. Men etter hvert fikk de møte ham, og da trodde de.
Påskebudskapet
er budskapet om livet som vinner over døden. Det er budskapet om håpet som er i
stand til å sprenge alle grenser, også den grensa som ellers er helt
ugjennomtrengelig: dødens grense.
Men mer enn det: påskebudskapet handler også om håpløshet og fortvilelse, om
kors og død. Det handler om at for Jesus er alle menneskelige livsvilkår kjent.
Vi inviteres til å leve i håp og tro. Noen ganger er nok tvilen og usikkerheten sterkere enn troen. Og ganske ofte kan det være godt å klamre seg til at Guds kjærlighet overstrømmer alt sammen, både tro, tvil og tvil. Den kjærligheten som førte Jesus inn i døden, den skal få følge oss gjennom livene våre, og inn i en evighet vi ikke forstår fullt og helt, men likevel skal vi få være på vei inn i den.
Den kristne kirke er en oppstandelseskirke. Livet er sterkere enn døden.
Velkommen til kirke i påsketida!
Biskop Olav Øygard
Jordfestelser: Død Født
Erna Helene Andreassen 12.02.2020 1939
Freddy Malin 28.01.2020 1974
Ruth Sander-Pedersen 24.01.2020 1932
Hilde Marie Skaug 22.01.2020 1970
Line Valle 25.12.2019 1966
Åpningstider for Vardø menighetskontor
For å redusere smittefaren knyttet til koronaviruset har vi besluttet å stenge kontorene og
for besøkende inntil videre.
De ansatte har hjemmekontor – foreløpig frem til over påsken.
Vi ber de som har behov – om å kontakte oss på tlf eller epost.
Kirkeverge: tlf: 94 78 19 86 epost: kirkeverge@vardo.kirken.no
Sokneprest: tlf: 45 42 45 99 epost: sokneprest@vardo.kirken.no
Vi forholder oss til anbefalinger fra helsemyndighetene og oppdaterer informasjonen så
snart noe endre seg.
Konfirmasjon 2020
På grunn av koronapandemien, må vårens konfirmasjon (10.mai) utsettes til etter sommerferien. Dette er den klare oppfordringen fra kirken på nasjonalt nivå.
Vi ønsker å åpne kirkerommene våre så snart som mulig, men vi vet ikke hvor lenge denne spesielle sitasjonen vil vare. For mange er konfirmasjon en stor familiebegivenhet.
En foreløpig dato er satt for konfirmasjonen til lørdag 26.sept.
Fornyelse av gravfester
Alle som gravlegges i Vardø kommune har rett til fri grav i 20 år. Dersom de pårørende ønsker å beholde gravstedet etter at den frie festetiden er ute, kan de feste den for 10 nye år – maks 80 år.
Ta kontakt med kirkeverge på tlf. 94 78 19 86 eller e-post: kirkeverge@vardo.kirken.no
Bilder av dåpsbarn og brudepar
Vi trykker mer enn gjerne bilde av dåpsbarn og brudepar på menighetens side men er avhengig av å få disse tilsendt i elektronisk form fra familien selv til e-post: kirkeverge@vardo.kirken.no
Menighetens hjemmeside / Facebook
Menighetens hjemmeside: www.vardo.kirken.no. Dere finner oss også på Facebook.
Her vil dere finne informasjon om gudstjenester og annet som rører seg i menigheten.
Vardø menighetskontor
Web:www.vardo.kirken.no
Organisasjonsnr: 977 00 536
Postadr:
Postboks 61, 9951 Vardø
Besøksadresse:
Helsesenteret (gamle sykehuset)
Hospitalgt 6, 9950 Vardø
Tlf: 94 78 19 86
Ansatte:
Sokneprest: Ingri Angvik
tlf: 94 78 19 68 / 45 42 45 99
epost: sokneprest@vardo.kirken.no
Kirkeverge: Gunn Jøran Farstad
tlf: 94 78 19 68 / 98 47 15 71
e-post: kirkeverge@vardo.kirken.no
Kirketjener-/gårdsarb: Kjell Ivar K Gaare
tlf: 47 95 52 35
e-post: kirkeverge@vardo.kirken.no